Ministrul de Finanțe nu a gafat, atunci când s-a referit la munca de doi dolari a românilor. Anca Dragu Paliu a dezvăluit, de fapt, planurile FMI pentru România, susține prof. Mircea Coșea, în editorialul scris pentru DCNews. Expresia folosită este o dovadă a unui anumit tip de gândire, a unei concepții bine fundamentate asupra modelului și tipului de economie pe care ar trebui să le implementeze România.
Anca Dragu Paliu a încercat să-și disimuleze poziția, la audierile din parlament, când a spus că nu dorește prelungirea acordului cu FMI. De fapt, pentru a face lobby și a acționa pentru impunerea dorințelor FMI nici nu este nevoie de un nou acord atâta timp cât există un șef al finanțelor românești adept fidel al filozofiei FMI-iste, scrie prof. Coșea.
În această viziune, România este considerată un debușeu de valorificare a capitalului străin și al multinaționalelor. Este de așteptat ca după alegeri)procesul de delocalizare al capitalului străin către România să devină mult mai dinamic. Dar, pentru a avea condiții favorabile de valorificare, multinaționalele au nevoie de menținere a nivelului salarizării sub media europeană. Convergența la euro și ridicarea nivelului de tgrai sunt excluse de o astfel de viziune, adaugă prof. Coșea.
”Gafa” doamnei ministru Anca Dragu Paliu ar trebui să fie o lecție pentru tehnocrații guvernamentali. Trebuie să înțeleagă că românii nu au dorit înlocuirea unui guvern aservit intereselor de partid cu un guvern aservit capitalului străin și multinaționalelor.
Iată, integral, editorialul scris de prof. Mircea Coșea:
Declarația doamniei Anca Dragu Paliu, ministru tehnocrat venit de la Bruxelles cu scopul de a europeniza finanțele românești, mă jignește dar mă și revoltă. Șochează disprețul de care dă dovadă față de noi toți românii care ne străduim să plătim cotizația la bugetul european din care domnia sa a primit un salariu de câteva mii de ori mai mare decât cei doi dolari pe care crede dânsa că i-am merita.
Este o declarație de ” doi lei” pe care nu o voi comenta , așa cum nu voi comenta nici comunicatul bine ticluit gazetărește al ministerului pe care îl conduce dar care nu reușește nici pe departe să atenueze imensitatea ”gafei” doamnei ministru.
Mă voi referi doar la așa numita ” gafă ” deoarece, din punctul meu de vedere, nu este o gafă de moment explicabilă prin dificultatea vizibilă a doamnei de a se exprima. Cred că este o dovadă a unui anumit tip de gândire, a unei concepții bine fundamentate asupra modelului și tipului de economie pe care ar trebui să le implementeze România. Pot spune că a fost o ”gafă” doar în măsura în care ne întoarcem la bine cunoscuta zicală românească ” gura păcătosului adevăr grăiește ” dar cu o parafrază în cazul de față, adică ” gura ministrului, FMI grăiește ”.
Doamna Anca Dragu Paliu a dovedit că gândește și vorbește în termeni FMI chiar dacă pentru a disimula acest lucru a declarat cu ocazia audierilor din comisiile parlamentare că nu dorește o prelungire a acordului. De altfel, pentru a face lobby și a acționa pentru impunerea dorințelor FMI nici nu este nevoie de un nou acord atâta timp cât există un șef al finanțelor românești adept fidel al filozofiei FMI-iste.
Se știe că filozofia FMI referitoare la viitorul României constă într-un program de menținere a politicii de austeritate, în primul rând prin plafonarea veniturilor salariale sub media europeană. Ultimul an a evidențiat și poziția identică cu cea a FMI pe care Uniunea Europeană a manifestat-o față de România. Cum se explică acestă poziție în contextul refuzului pe care principalele țări dezvoltate ale UE îl au față de continuarea politicilor de austeritate ?
Simplu. Prin faptul că România este considerată un debușeu de valorificare a capitalului străin și al multinaționalelor.
Condițiile de valorificare prin profit al capitalului în țările dezvoltate au devenit din ce în ce mai precare atât din cauza efectelor prelungite ale crizei mondiale cât și al nesiguranței investiționale pe fond de terorism și ascensiune a mișcărilor radicalizate eurosceptice. Este de așteptat că la nivelul anului 2017 ( după alegeri) procesul de delocalizare al capitalului străin și al multinaționalelor către România să devină mult mai dinamic. Dar, pentru a avea condiții favorabile de valorificare, capitalul are nevoie de menținere a nivelului salarizării românești sub media europeană.
Mai mult decât atât, în concepția FMI (vezi ultimile discuții cu reprezentanții fostului guvern pe problema indicatorilor de dezvoltare) România în pofida succeselor de macrostabilizare își menține tarele unei economii emergente subdezvoltate ce pot fi asimilate problematicii pieței forței de muncă din unele țări extracomunitare, cum ar fi cele BRICS.
Ceea ce ”i-a scăpat” doamnei ministru în celebra declarație cu cei doi dolari este tocmai faptul că în concepția sa România nu este comparabilă cu ”semenii ” săi, adică alte țări membre UE, ci cu acele țări care, prin tot ceea ce reprezintă, constituie locurile preferate pentru multinaționale, tocmai datorită salariilor extrem de mici.
Problema măririi salariului minim poate fi discutabilă în momentul de față dar modul în care doamna Anca Dragu Paliu o vede, prin raportarea la o realitate ce nu are nimic în comun cu cea românească și cu aparteneța României la UE ridică un mare semn de întrebare asupra intențiilor de viitor ale ministeriatului său.
Este legitim să ne întrebăm dacă doamna ministru înțelege necesitatea vitală a ridicării nivelului salarial din România, nu numai pentru atingerea convergenței reale dar și pentru ridicarea nivelului de trai. Sau înțelege doar faptul că tehnocrația domniei sale se referă numai la pregătirea în România a unui cadru favorabil valorificării capitalului străin și al multinaționalelor ?
Este legitim să ne întrebăm și dacă doamna ministru cunoaște realitatea românească, după ce s-a mutat la Bruxelles ? Este o întrebare care apare după o altă ” gafă” a doamnei ministru, aceea a propunerii de tăiere a fondurilor pentru Biserica Ortodoxă Română, pe care a tratat-o ca pe un oarecare evazionist producător de șaorma la colțul străzii. Un ministru, chiar tehnocrat de la Bruxellex, trebui să știe și să înțeleagă ce reprezintă biserica pentru populația stresată și săracită a Romîniei. Pentru aceste milioane de români, biserica nu reprezintă ciocoismul unor prelați cu mercedesuri ci un ( dacă nu singurul) sprijin moral și spiritual, reprezinta legătura cu istoria și conștiința națională, speranța în mai bine. Ce ” europenizare” a finanțelor realiza doamna ministru dacă tăia fondurile bisericii atâta timp cât a mărit cu mult mai mult fondurile de protocol și a bugetat hrana animalelor de la Cotroceni ?
”Gafa” doamnei ministru Anca Dragu Paliu ar trebui să fie o lecție pentru tehnocrații guvernamentali. Trebuie să înțeleagă că românii nu au dorit înlocuirea unui guvern aservit intereselor de partid cu un guvern aservit capitalului străin și multinaționalelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News