Cozmin Gușă a susținut, în emisiunea Ancăi Alexandrescu, că OMV ar fi sponsorul acțiunilor factorului extern în România.
„Vă rog să priviți OMV Petrom ca sponsorul acțiunilor factorului extern în România. Nu este o simplă companie austriacă. Toate site-urile de știri care reprezintă factorul extern au fost sponsorizate de către OMV. Oamenii din statul român sau care au făcut parte din statul român, oamenii care reprezintă statul român au fost sprijiniți de către OMV.
OMV este mai mult decât o companie de energie. OMV este mai mult decât o companie care îl coordonează pe «Ministrul Dandana». OMV Petrom este sponsorul tuturor acestor acțiuni împotriva statului român. Te felicit, Anca”, a transmis Cozmin Gușă în emisiunea jurnalistei de la Realitatea Plus, duminică seara.
„Unele dintre obligațiile din contract, majoritatea dintre ele, au fost respectate. Nici nu era greu, pentru că nu a avut aproape nicio condiție! Iar domnul Năstase știa lucrul acesta. Acțiunea de aur era pe un termen limitat, a spus-o explicit. Sunt niște întrebări la care să răspundeți toți: autoritățile statului să-și facă treaba”, a spus Anca Alexandrescu în deschiderea emisiunii.
Privatizarea Petrom era o obligație pentru intrarea în UE, spus Petrișor Peiu, în aceeași emisiune. Dar, Ungaria și Polonia, care aveau aceeași obligație cu companiile lor naționale, au ales să vândă pe bursă pachete mici de acțiuni, păstrând controlul statului, care a rămas cu 49, respectiv 36 de procente acționar majoritar. Astăzi, compania poloneză este cea mai mare din centrul şi estul Europei, cu o cifră de afaceri de vreo 5 ori mai are decât ce a Petrom, iar Mol este a doua companie din centrul și estul Europei.
Singurele ţări care au hotărât să se privatizeze cu investitori "strategici" au fost România şi Croaţia. În Croaţia, a fost un scandal uriaș, a fost arestat premierul de atunci, fiindcă firma INA s-a vândut către Mol. S-a dovedit ulterior ca Mol a acţionat puţin necinstit și s-a anulat privatizarea.
„Un raport întocmit de SRI privind privatizarea Petrom confirmă suspiciunile potrivit cărora evaluarea de 2,23 miliarde euro a grupului austriac OMV nu ar reprezenta nici de departe un preț corect. Raportul transmis de SRI în 2007 comisiei senatoriale – el a fost realizat în 2004 – spune așa: «Fără să ia în seamă semnale de pe piața internațională care indica o creștere a prețurilor hidrocarburilor, autoritățile române și consultanții acestora au stabilit un preț extrem de favorabil pentru cumpărătorul OMV, cea mai mare companie de pe piața carburanților din Austria. Stabilirea valorii de piață a societății naționale de numai 2,23 miliarde euro a fost fundamentată pe cifrele și prognozele de pe piața de profil de la nivelul lui mai 2003, fără o actualizare a acestora în perioada premergătoare privatizării, necesară însă, având în vedere evoluțiile semnificative aflate în domeniu, pe parcursul anului 2003».
«Departamentul de exploatare și producție al Petrom a fost evaluat, luându-se în calcul un preț al barilului de țiței cuprins între 18 și 22 de dolari, în condițiile în care, în 2003, barilul sărea de 30 de dolari, fără să coboare sub 25 de dolari, potrivit raportului», se arată în documentul realizat de SRI.
De la privatizarea Petrom către OMV, prețul petrolului a atins chiar și 160 de dolari barilul, adică de 8 ori mai mult decât estimarea din momentul vânzării.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News