Gust amar în gură? Poţi fi bolnav fără să ştii

Senzaţia de amar în gură poate ascunde boli / Foto: Pexels
Senzaţia de amar în gură poate ascunde boli / Foto: Pexels

Gustul amar şi neplăcut din gură poate fi rezultatul mai multor afecţiuni medicale şi nu numai. De exemplu, anumite medicamente pot interfera cu simţul gustativ, ducând la apariţia unei senzaţii neplăcute în gură.

Cunoşti senzaţia aia de amar în gură? Poate să fie doar din cauza lipsei de igienă sau...te poate pune în alertă. De ce? Pentru că amăreala din gură ar putea să ascundă simptomele unei boli grave de care să nu ştii. De obicei, dacă nu are la bază o suferinţă clinică, senzaţia este temporară şi poate fi eliminată în momentul în care cauza este remediată. Se rezolvă cu pastă de dinţi sau un pahar cu apă proaspătă. Însă, în cazul în care persistă zile la rând, se impun investigaţii medicale amănunţite deoarece ai putea să suferi de gastrită, diabet sau chiar boli incurabile. Termenul medical utilizat pentru această "amăreală" este disgeuzie, o alterare a simţului gustativ care poate duce la apariţia unei senzaţii neplacute în gură, un gust de la metalic la sărat sau amar. Severitatea gustului amar variază de la un individ la altul. Disgeuzia poate fi cauzată de  infecţii, inflamaţii sau de alţi factori de mediu.

Dacă observăm că avem această senzație după ce mâncăm ceva dulce sau sărat, este bine să consultăm un specialist. Gura uscată poate reprezenta o cauză a gustului amar pe care multe persoane îl resimt. Această senzație poate apărea odată cu înaintarea în vârstă, ca urmare a unui tratament medicamentos, din cauza unei boli autoimune sau în cele mai multe cazuri, se datorează fumatului. 

Ce se întâmplă, de fapt?

Ei bine, fără o producție adecvată de salivă, gustul poate suferi o serie de modificări, iar alimentele pot avea un gust ușor mai amărui sau mai puțin sărat. Mare atenție însă, pe lângă senzația de gust amar, lipsa salivei poate duce la probleme dentare și gingivale. Refluxul gastroesofagian poate fi și el o cauză. Apare în momentul în care sfincterul esofagian inferior se slăbește și permite acidului gastric și alimentelor să refuleze dinpre stomac către esofag și gură. Având în vedere că mâncarea deja conține acid gastric și enzime digestive, poate lăsa un gust amărui în gură. 

Influenţa medicamentelor

Medicamentele și suplimentele alimentare pot avea și ele o vină. După ce sunt absorbite, resturile lor rămân în salivă iar dacă medicamentul conține elemente metalice, poate accentua gustul amărui în gură. Fie că este vorba de răceli, sau de anumite boli, trebuie să știi că ele pot duce la eliberarea naturală de către organism a unei proteine compuse din diferite celule. Acestea au rolul de a declanșa și controla inflamația din corp.

Cum scapi de gustul metalic?

Asigură-te că bei apă în fiecare zi și mesteci gumă fără zahăr şi vei scăpa de această senzaţie supărătoare! Igiena orală este și ea foarte importantă. Dinții trebuie periați de două ori pe zi, folosint ață dentară, dar și un irigator bucal. Nu uita nici de controlul la dentist de măcar două ori pe an. Toate acestea te vor ajuta să-ţi menţii respiraţia şi gustul împrospătate şi să nu mai salivezi abundent ca atunci când "aveai amar" în gură.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel