Gutuile fac minuni pentru organism, mai ales pentru cei care vor să piardă în greutate. Iată de ce e indicat să le consumi și când trebuie să le eviți!
Gutuile au un conținut bogat în vitamine și fibre, asigură o digestie optimă și un tranzit normal. Fructele au în compoziție 70% apă, zaharuri, săruri de calciu, minerale precum magneziu, fier, fosfor, potasiu, vitamine, B1, B2, B6, C, beta-caroten, acid citric, pectine și mucilagii.
Medicul nutriționist Florin Bălănică explică pentru DC News ce alte beneficii au:
Gutuile au proprietăți terapeutice, fiind folosite în tratarea bolilor digestive, a hemoragiilor, dar și în tratarea afecțiunilor urechii. Fructelele minune stimulează apetitul, de aceea nu trebuie să lipsească din dieta persoanelor care suferă de anemie. Și persoanelor cu afecțiuni digestive li se recomandă consumul de gutui. În combinație cu apa, conținutul bogat în substanțe vegetale mucilaginoase formează un material care are consistența unui gel și acționează ca un izolator la nivelul tubului digestiv. Prin conținutul lor bogat in acid citric și pectină, gutuile au un rol benefic asupra sistemului circulator, având proprietăți antihipertensive.
În cosmetică, gutuile sunt folosite datorită proprietăților lor emoliente, hidratante și tonifiante. Se indică folosirea gutuilor în prepararea măștilor faciale, deoarece au în compoziție vitamine, caroten, aminoacizi și uleiuri eterice care pot participa la reducerea ridurilor și hidratarea tenului.
Gutuile proaspete sunt recomandate ca adjuvant în infecțiile intestinale, inclusiv cele ale colonului inferior. Chiar și greața matinală poate fi ameliorată prin consumul acestora pe stomacul gol.
Gustoasele fructe sunt o sursă excelentă de potasiu și vitamina C. Acestea au proprietăți hipocolesterolemiante datorită pectinelor și fibrelor insolubile care încetinesc absorbția lipidelor și creșterea eliminării lor. Potasiul ajută organismul să țină presiunea arterială sub control.
Gutuile sunt bune pentru cei care încearcă să piardă în greutate, deoarece au puține calorii. Ba mai mult, sunt bogate în fibre alimentare care împiedică asimilarea grăsimilor. Renumite pentru proprietățile lor diuretice și depurative, gutuile stimulează eliminarea toxinelor și a kilogramelor în plus.
Gutuile nu se consumă proaspete din cauza astringenței lor (determinată de conținutul ridicat de tanin). Întrucât cuprind cantități importante de pectină, gutuile pot fi servite și sub formă de jeleu sau gem. Fructul mai poate fi consumat sub formă de compot sau copt. Gutuile de culoare galbenă sunt cele potrivite pentru consum. Gutuile trebuie recoltate atunci când sunt galbene în totalitate și tari.
Consumul semințelor de gutui este contraindicat, iar asta datorită toxicității lor, deoarece conțin cianidă. Recomand femeilor însărcinate să introducă acest fruct în alimentație după consultul medicului. Dacă suferiți de constipație, e bine să le evitați., adaugă specialistul.
Citește și: Dieta cu gutui. Slăbești până la zece kilograme
Gutuia, 100 de proprietăţi benefice într-un singur fruct
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu