Guvernul a aprobat marţi o ordonanţă de urgenţă prin care se instituie cadrul normativ pentru integrarea activităţilor de control la trecerea frontierei, de protecţie a sănătăţii publice şi de clarificare a situaţiei străinilor, în cazul apariţiei unui aflux masiv de imigranţi la graniţa României.
Potrivit unui comunicat al Guvernului remis Agerpres., actul normativ stabileşte un instrument de coordonare integrată a acţiunilor autorităţilor române, în scopul prevenirii şi înlăturării ameninţărilor la adresa securităţii naţionale. Sursa citată anunţă că actul normativ stabileşte 'principiile generale pe care autorităţile române sunt obligate să le respecte: principiul nereturnării unui străin către un teritoriu unde viaţa sau libertatea îi pot fi puse în pericol, principiul nediscriminării, principiul respectării demnităţii umane, principiul respectării unităţii familiei şi principiul proporţionalităţii şi eficienţei măsurilor luate şi a mijloacelor utilizate pentru soluţionarea situaţiei străinilor'.
De asemenea, OUG abilitează Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră să instituie centre ad-hoc în care să fie integrate activităţile de control la trecerea frontierei de stat, de protecţie a sănătăţii publice şi de clarificare a situaţiei străinilor care se prezintă la frontieră. Se instituie norme speciale de 'organizare a trecerii frontierei în cazul grupurilor masive de imigranţi şi în privinţa activităţilor de prelucrare a datelor cu caracter personal cu funcţie de identificare (imagine facială şi impresiuni digitale)' şi se stabilesc drepturile şi obligaţiile străinilor cazaţi în centrele integrate, dar şi norme privind utilizarea măsurilor de constrângere în cazul nerespectării de către străini a obligaţiilor ce le revin. Prin OUG se stabilesc totodată sursele de finanţare a cheltuielilor necesare organizării centrelor integrate, precum şi a celor determinate de asigurarea condiţiilor de cazare, hrană, asistenţă medicală şi igienă personală.
'În cadrul centrelor integrate se vor realiza: trierea epidemiologică, controlul pentru trecerea frontierei de stat, primirea, înregistrarea şi soluţionarea cererilor de acordare a protecţiei internaţionale, clarificarea situaţiei juridice a străinilor care nu solicită protecţie internaţională şi dispunerea măsurilor în aceste cazuri, cazarea străinilor, precum şi alte activităţi specifice. Odată cu controlul pentru trecerea frontierei de stat, în cadrul centrelor integrate, personalul Poliţiei de Frontieră preia impresiunile digitale şi imaginea facială ale tuturor străinilor care au împlinit 14 ani. Aceste date sunt comparate, căutate şi stocate în format electronic în sistemul AFIS naţional timp de cinci ani', informează Guvernul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci