Ioana Mihăilă, propusă de USR pentru Ministerul Sănătății în Guvernul Cioloș, îl acuză pe premierul demis Florin Cîțu că a faultat măsurile propuse pentru a preîntâmpina valul patru de COVID-19.
Ioana Mihăilă a primit aviz negativ. Rezultatul votului în comisie a fost 7 ”pentru”, 18 ”contra”, 9 abțineri.
UPDATE: Sebastian Suciu, deputat AUR, a întrebat-o pe Ioana Mihăilă dacă știe care sunt principalele trei afecțiuni de sănătate a românilor care duc la deces dar și ce propuneri are pentru aceste cauze, iar aceasta i-a răspuns: ”Este clar că există o problemă a pacienților cu afecțiuni non-COVID în ceea ce privește accesul la îngrijirea medicală. (...) Această problemă, domnule parlamentar, e cam târziu s-o conștientizați având în vedere că toată iarna dvs. ați chemat susținătorii să protesteze împotriva purtării măștii, iar apoi ați protestat împotriva vaccinării”. Ea a fost aplaudată pentru acest răspuns. A adăugat că afecțiunile cardio-vasculare și oncologice sunt primele cauze de mortalitate, precizând că accentul a fost pus pe prevenție, pentru un diagnostic la timp.
UPDATE: Grațiela Gavrilescu a luat cuvântul pe procedură și le-a cerut de la PNL și de la USR să lase dezbaterile politice pentru Parlament. Ea a atras atenția că aștepta cu totul și cu totul altceva din această audiere, ”minunat proiect pentru măsuri rapide și pe termen lung”. ”Vă rog frumos să nu vă mai certați între dvs., moțiunea de cenzură s-a încheiat, sunteți în audiere, respectați procedura, altfel ne vedem nevoiți să trecem direct la vot și să ne și ridicăm de aici. Românii MOR!” a spus Grațiela Gavrilescu în intervenție.
UPDATE: ”M-ați întrebat de ce am tăcut. Nu am tăcut. Am utilizat toate căile pentru a comunica cu cei care puteau să facă ceva pentru pregătire, aici aveți toate adresele pe care le-am trimis, cu număr de înregistrare” a spus Ioana Mihăilă, în timpul audierilor.
UPDATE: Senatorul PSD Florian Bodog i-a spus Ioanei Mihăilă că ”nu era cazul să veniți să faceți paradă cu privire la faptul că-n plină pandemie v-ați ocupat de organizarea concursurilor și de a vă pune oameni în funcții”.
”În privința măsurilor, vreau să vă anunț că-n Oradea, mesaj din care suntem amândoi, nicio farmacie nu face testare COVID” i-a precizat Florian Bodog.
”Acum câteva ore, înainte să ne adunăm în sală, am văzut cu toții că 561 de oameni au murit de COVID-19 în ultimele 24 de ore, de peste 15 ori mai mulți decât suntem noi aici. Acum, sute de pacienți COVID așteaptă un loc în spital, la ATI. În același timp, mii de pacienți așteaptă să primească tratamentele pentru afecțiunile de care suferă. Pacienții așteaptă soluții, nu prelungirea crizei, măsuri ferme, nu declarații și dezbateri.
Înainte să vă lansați în întrebări, acuzații și știri false vânturate prin presă, vă avertizez că vă voi demonstra cu documente, nu cu vorbe frumoase că mandatul meu a pus soluții de masă, faultate de câte ori s-a putut de către un premier care nu credea că vine valul patru.
Nu mă interesează de la ce partide sunteți, înțeleg că politica este politică de partid, dar vă cer ca astăzi să fiți specialiști care se bazează pe știință. Sunt necesare măsuri ferme și asta am propus în mandatul meu, asta voi propune și-n continuare.” a spus Ioana Mihăilă, la audierile în Parlament pentru a reveni în Guvern, în funcția de ministru al Sănătății.
Despre pandemia de COVID-19, spune că sunt necesare măsuri ferme, nepopulare în acest moment: ”Am propus limitarea evenimentelor sociale și a activităților neesențiale în spațiul public închis, am propus limitarea numărului de participanți și distanțare fizică la evenimentele din spațiul deschis, am propus decalarea anului școlar cu vacanță de două săptămâni pentru ciclul gimnazial și liceal, cu excepția claselor terminale și cu recuperare în lunile din vară. Am propus reluarea testării în școli. Am propus ca accesul în spații închise neesențiale, dar care nu sunt grevate de un risc foarte mare de transmitere să se realizeze doar cu certificat sanitar. Am propus ca accesul în spațiile comerciale neesențial să se realizeze la sfârșit de săptămână doar cu certificat sanitar. Cel mai important: am propus ca măsurile de ridicare a restricțiilor să fie previzibile, corelate cu rata de incidență, dar și cu rata de vaccinare de la nivelul unității administrativ teritoriale.”
Ioana Mihăilă afirmă că a propus sancțiuni pentru medicii care răspândesc informații false ce impactează vaccinarea anti-COVID, dar și despărțirea politicului de sistemul de sănătate, precum și luarea cuvântului și deciziilor de către reprezentanții din sănătate cu credibilitate.
Vezi mai mult în video:
Revenim cu informații
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci