Deputatul Varujan Vosganian, vicepreşedinte al ALDE, a spus dacă este necesar un guvern de uniune națională în contextul pandemiei cu noul coronavirus.
'Pentru un guvern de uniune națională ar trebui negocieri și proceduri parlamentare, care sunt greu de îndeplinit în această perioadă. Gândiți-vă că aceste negocieri nu se pot face pe internet sau pe Skype. Însă ar trebui să ne aducem aminte de o instituție care a existat în vremea Regatului. Se numea Consiliul de Coroană. Acest Consiliu reunea foștii prim-miniștri și șefii partidelor care erau convocați în momente dificile. De exemplu, în anul 1914 au decis neutralitatea țării în Consiliul de Coroană.' a evidențiat Varujan Vosganian pentru DC News.
'Prin urmare, în aceste momente ar trebui să existe un astfel de grup consultativ format din foști prim-miniștri, șefii partidelor, și, eventual, câțiva alți oameni politici cu experiență, care au ocupat în timp funcții de decizie în România. Ei ar trebui să fie consultați. Acest lucru ar da câteva avantaje.' a spus Vosganian.
'Primul avantaj ar fi că s-ar putea confrunta mai multe idei. Al doilea este că s-ar atenua radicalismul din societate și această stare de a da vina unii pe alții. În al treilea rând, o decizie luată în acest mod ar putea fi ușor aplicată ulterior, fie de către Guvern prin ordonanțele militare, fie de către Parlament. Astfel nu s-ar lăsa sentimentul ignorării uneia dintre puteri de către cealaltă. Așadar, din punct de vedere practic, în această clipă, ar trebui să ne gândim la o astfel de instituție cum era Consiliul de Coroană. O astfel de instituție nu a existat după 1990. Dar, pot spune, pentru că am fost în toate legislaturile și cunosc aceste lucruri.' a precizat Vosganian pentru DC News.
'În anii '90, au fost momente când Ion Iliescu și Corneliu Coposu s-au consultat în anumite decizii. Apoi, în momentul când România a început negocierile pentru a intra în Uniunea Europeană, în 1999, am fost invitați la Palatul Victoria și am semnat un document în care ne-am angajat ca toate partidele parlamentare să susținem demersurile de aderare la UE. De asemenea, îmi mai aduc aminte de un alt moment dificil, în care Emil Constantinescu, președintele României, a invitat la Palatul Cotroceni liderii partidelor politice atunci când a pornit mineriada din 1999 și se punea problema declarării stării de urgență.' a adăugat Vosganian.
'Ideea este că au existat momente dificile în istoria României când au existat consultări între liderii politici. Suntem într-un moment similar. Ca să înlăturăm orice suspiciune legată de asimetria dintre puterile statului, radicalismul sau aruncarea vinei de la unul către celălalt, și ca să ne conjugăm eforturile, ar trebui să existe pe bune un astfel de Consiliu de Coroană. Spun acest lucru pentru că nu ar trebui să existe pe modelul cum se făceau (n.r în cazurile recene) la Palatul Cotroceni când nici nu apucam bine să ne așezăm pe scaun că întâlnirea se termina!', a concluzionat Varujan Vosganian pentru DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci