Liderii partidelor și reprezentanții minorităților naționale au hotărât, miercuri seara, să formeze un executiv fără participarea USR.
Șefii PSD, PNL, UDMR și reprezentanții minorităților naționale au hotărât, miercuri seara, să formeze un executiv fără participarea USR. Această decizie a fost luată după ce partidul condus de Elena Lasoni a impus condiții pentru a intra în guvernare. „Nu are nimeni timp să stea după ei”, au declarat surse implicate în discuții, potrivit Antena 3 CNN. În ultimele zile, liderii USR au criticat public potențialii parteneri, au absentat de la reuniunile liderilor coaliției și, atunci când au participat, au adoptat o atitudine agresivă, „lovind cu pumnul în masă”.
În cadrul întâlnirii de miercuri seara, imediat după ce Elena Lasconi și reprezentanții USR au ajuns la Palatul Victoria, aceștia au lăsat un document cu opt cerințe imperative și au părăsit locația. În urma acestui gest, liderii PSD, PNL și UDMR au purtat discuții privind formarea unui guvern fără participarea USR.
În seara precedentă, cele trei formațiuni politice și reprezentanții minorităților naționale au convenit asupra măsurilor și principiilor fundamentale care vor ghida viitorul program de guvernare. La Palatul Victoria s-au purtat discuții despre buget, despre necesitatea instalării rapide a noului guvern și despre repartizarea portofoliilor ministeriale. Conform surselor politice, viitorul premier va proveni din rândurile PSD, Marcel Ciolacu fiind cel mai probabil candidat. În privința alocării ministerelor, PSD își dorește să preia conducerea a 9 portofolii, o cerință care a generat nemulțumiri în UDMR, care, în lipsa USR din guvern, revendică un minister suplimentar. Negocierile continuă și pe tema funcțiilor de conducere parlamentară, cu PSD vizând șefia Camerei Deputaților, în timp ce PNL este pregătit să preia conducerea Senatului.
Din capitala europeană Bruxelles, Klaus Iohannis a transmis un mesaj clar, subliniind că „bine ar fi să se miște repede” pentru a putea organiza consultările oficiale. Șeful statului a menționat că va invita liderii politici la dialog doar după ce coaliția va ajunge la un acord privind desemnarea unui prim-ministru.
„Sunt negocieri în curs între partide, se pare că se lucrează pentru a forma o coaliție pro-europeană, dar cum consultările sunt o fază destul de formală, nu vreau să invit partidele doar să ne vedem. Vreau să invit partidele atunci când există o claritate în negocierile care se poartă, cel puțin în privința unei persoane care îmi este propusă pentru funcția de prim-ministru. Bine ar fi să se miște repede, dar asta depinde de cum se negociază între partide”, a afirmat Klaus Iohannis.
România ar putea avea o nouă echipă guvernamentală la începutul săptămânii viitoare, chiar înainte de Crăciun.
Conform planului discutat în cadrul coaliției, vineri este prevăzut ca senatorii să depună jurământul, după ce președintele Klaus Iohannis a convocat Parlamentul pentru ora 14:00. Deputații își vor încheia această procedură sâmbătă, iar duminică sau luni, președintele Iohannis ar urma să invite partidele politice la consultări pentru a desemna un candidat la funcția de prim-ministru. Pe un calendar accelerat, audierea miniștrilor și votul de învestitură ar putea avea loc cel târziu marți.
Pentru ca guvernul să fie validat, coaliția are nevoie de 234 de voturi. Împreună, PSD, PNL, UDMR și grupul Minorităților Naționale dispun de 246 de voturi, cu 12 mai multe decât minimul necesar, fără sprijinul USR.
Conducătorii PSD, PNL, UDMR și reprezentanții minorităților au convenit ca structura viitorului Executiv să includă 16 ministere, în loc de cele 18 existente în prezent. Ministerul Familiei va fi integrat în Ministerul Muncii, iar Ministerul Energiei va trece în subordinea Ministerului Economiei.
Totodată, noua coaliție a hotărât ca repartizarea portofoliilor să fie realizată în funcție de importanța acestora. Astfel, ministerele vor fi împărțite în trei categorii: ministere strategice afiliate CSAT, ministere dedicate dezvoltării și restul portofoliilor.
Miercuri seara, liderii coaliției au discutat despre distribuirea celor 16 ministere între cele trei formațiuni politice. În absența USR, trei ministere rămase disponibile urmau să fie redistribuite. PSD a propus ca două dintre acestea să revină social-democraților, iar unul să fie alocat PNL, însă UDMR s-a opus, solicitând să dețină trei portofolii, refuzând să accepte doar două.
Având în vedere că sprijinul UDMR este esențial pentru validarea noului guvern, este foarte probabil ca ministerele să fie împărțite astfel: PSD să preia conducerea a 8 ministere, PNL să rămână cu 5, iar UDMR să primească 3.
Miercuri seara, Elena Lasconi, liderul USR, a afirmat că formațiunea sa și-ar fi dorit să participe la guvernare, însă „ei nu ne vor”.
„Bineînţeles că ne-am dori să fim la guvernare, să punem umărul pentru că ştim că avem colegi foarte buni, foarte pricepuţi, într-un moment greu pentru România, dar ei nu ne vor şi am observat asta încă de la începutul negocierilor”, a spus aceasta la B1.
Elena Lasconi a subliniat că, la fiecare rundă de negocieri la care a participat, a observat că USR nu era luat în considerare pentru a face parte din guvern. Celelalte trei partide păreau să fie „aliniate”, conform Antena 3 CNN.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu