Profesorul Mircea Coşea a analizat propunerea de buget a Guvernului Orban 2 şi a evidenţiat principalele probleme ale acestuia, vorbind şi despre evoluţia pe care o va avea economia României în anii 2020 şi 2021.
"Cred că 2020 este un an cu mari probleme. Deja suntem aproape de sfârşitul lunii februarie şi nu văd niciun fel de pregătire pentru nişte fenomene care se apropie şi pe care noi nu le luăm în seamă. Spre exemplu, într-un program de guvernare al unui cabinet care revine, deci are posibilitatea refacerii programului, ar fi trebuit să apară anumite măsuri care să vizeze efectele Brexitului asupra noastră. Sunt efecte care vor exista, noi vom avea de suferit din punctul de vedere al exporturilor industriale, pentru că legăturile pe care le-am avut, mai ales pe latura auto şi a vehiculelor, vor avea repercusiuni şi în industria românească de piese de schimb şi componente auto.
A doua problemă: suntem într-un an agricol foarte complicat. Nu văd niciun fel de gândire în legătură cu agricultura pe acest an. În alte ţări, în Europa, sunt programe importante, recente, de subvenţionare a pierderilor pe care agricultorii le au din cauza unui an meteorologic extrem de complicat. Nu aud nimic în legătură cu asta, la noi nu se spune nimic", a declarat, pentru cititorii DC News, Mircea Coşea.
"În al treilea rând: efectele coronavirusului sunt economice într-o măsură covârşitoare şi vom vedea asta în viitoarele luni. Nici din acest punct de vedere noi nu suntem aliniaţi altor ţări. Mă gândesc la Polonia, unde există o dezbatere importantă în aceste zile privind modul în care exporturile şi importurile spre şi din China şi Asia de Sud-Est vor avea de suferit ca urmare a acestui fenomen. Sunt lucruri care trebuia să aibă o anumită schimbare de opinie ca urmare a acestor probleme pe care le discutăm de mult timp şi care, în loc să fie rezolvate, mai rău se încurcă.
În plus, nu trebuie să uităm de marea problemă a României, creşterea periculoasă a deficitului comercial. Din acest punct de vedere cred că ar trebui să fie luate măsuri încă de pe acum pentru stimularea ofertei româneşti de produse, mai ales agro-alimentare, pentru a mai micşora importurile. O politică de stimulare a unor direcţii pe care - într-o formă teoretică, pentru că practic n-a prea reuşit - le promovase Casa de Comerţ Unirea, şi anume un stimul pentru colectarea producţiei micilor agricultori", afirmă profesorul Coşea.
"Dacă ne uităm de sus asupra României, vedem că preocupările pentru economie ale guvernanţilor sunt foarte timide. Nu văd lucruri de perspectivă, nu au nicio direcţie. 2020 e un an complicat, dar şi mai complicat va fi 2021. Dacă nu neapărat ca an, ci ca perioadă post-electorală. Până la alegeri ni se va da impresia că lucrurile merg, dar după alegeri vom intra într-o perioadă în care vom vedea ce înseamnă împrumuturile pe care le-am făcut, ce înseamnă întârzierile în restructurarea economiei, faptul că la Bruxelles se pregătesc nişte măsuri faţă de care noi nu avem nicio reacţie", susţine Mircea Coşea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu