Executivul s-a reunit vineri, într-o şedinţă extraordinară, cu scopul de a adopta proiectul de OUG cu privire la organizarea alegerilor europarlamentare și alegerilor locale în data de 9 iunie 2024.
UPDATE: Ordonanța de Urgență care declanșează procesul de organizare simultană (comasare) a alegerilor locale și pentru Parlamentul European, în data de 9 iunie, a fost adoptată vineri, în ședința de Guvern extraordinară, a anunțat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Cabinetului Ciolacu.
”Perioada electorală pentru alegerile din data de 9 iunie va începe la data de 12 martie 2024 și se va încheia în termen de trei zile de la publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial”, a declarat Constantin, în cadrul unei conferințe de presă la Palatul Victoria.
Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a precizat că AEP a fost coautor, alături de Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Afacerilor Externe, la elaborarea proiectului de OUG.
”Dacă cele două tipuri de alegeri, europarlamentarele și locale, ar fi fost organizate separat, tot am fi avut nevoie de un act normativ, de o ordonanță de urgență, deoarece între timp au intervenit modificări tehnice care făceau necesară reglementarea acelor domenii. Una din modificări privește organizarea votului în străinătate. S-a renunțat la ideea acelor liste suplimentare care erau consemnate cu pixul și semnătura celor care votau. Acum folosim Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot”, a spus Toni Greblă.
Știrea inițială
Ședința de Guvern va începe la ora 17.00. Pe ordinea de zi va figura doar proiectul de act normativ privind comasarea alegerilor.
Înaintea reuniunii guvernamentale, la Palatul Victoria va fi o ședință a liderilor coaliției de guvernare despre organizarea alegerilor.
Pe data de 29 februarie Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență despre măsurile avute în vizor pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European și a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale.
Prin proiectul de OUG se dorește ca alegerile europarlamentare și locale să se desfășoare în aceeași zi, respectiv duminică, 9 iunie 2024.
De asemenea, se propune ca perioada electorală să înceapă la pe 12 martie și să se încheie în termen de 3 zile de la publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial al României.
Conform proiectului, la alegerile din 9 iunie, o persoană poate candida, în același timp, pentru Parlamentul European, dar și pentru funcția de consilier local, de consilier județean, de primar sau de președinte al Consiliului județean, în condițiile prevăzute de Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu