Liderul democrat-liberalilor, Vasile Blaga, și PDL "continuă să mintă cu nerușinare românii", susține, într-un comunicat de presă, purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan. El precizează că obligativitatea absolvirii unor studii de licenţă pentru profesori și educatori a fost introdusă prin Legea educaţiei din 2011, "legea domnului Funeriu", nu prin OUG din decembrie 2012, adoptată de Guvernul USL.
"Vasile Blaga şi PDL nu au învăţat nimic din lecţia alegerilor din decembrie. Continuă să mintă românii cu neruşinare!", se arată într-un comunicat semnat de Ivan, în care acesta "atrage atenţia asupra minciunii lansate de către preşedintele PDL, Vasile Blaga, în legătură cu situaţia educatorilor şi învățătorilor", potrivit Mediafax.
"Obligativitatea absolvirii unor studii de licenţă a fost introdusă prin Legea educaţiei nr. 1/2011, Art. 248, al (1), lit a), şi nu prin Ordonanţa de Urgenţă adoptată în luna decembrie 2012 de către Guvernul Victor Ponta. Prin Ordonanţă, s-a salvat situaţia a cca 40.000 de educatori şi învăţători, care riscau sa nu mai poată fi salariaţi în prezent", mai precizează sursa citată.
Cătălin Ivan consideră că reprezentanții PDL nu au tras învățăminte din rezultatele obținute la alegerile din 9 decembrie și arată că aceștia nu încetează să-i mintă pe români, motiv pentru care susține că democrat-liberalii ar trebui să renunțe la folosirea apelativului "mincinos".
"Cei din PDL, în frunte cu domnul Vasile Blaga, nu numai că nu au căderea morală de a-şi asuma greşeala pentru condiţionarea ocupării funcţiilor de educator şi învăţător de absolvirea unor studii universitare, ci chiar continuă să mintă cu neruşinare pe acest subiect, susţinând că USL a introdus această prevedere prin Ordonanţă de Urgenţă. Ei au forţat, prin legea asta, adoptată prin angajarea răspunderii, să se elimine funcţiile de învăţător şi educator, asta deşi avem foarte mulţi învăţători şi educatori care au absolvit licee pedagogice şi au extraordinar de multă experienţă în domeniu. Dacă domnul Blaga ar avea obiceiul să se documenteze înainte să vorbească, ar vedea că Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, legea domnului Funeriu – adoptată prin asumarea răspunderii Guvernului PDL – stipulează foarte clar la Art. 248, al. (1), lit. a) că pentru ocuparea funcţiilor didactice trebuie îndeplinită «condiţia minimă» de «absolvire cu diplomă a studiilor universitare de licenţă în profilul postului». Mai limpede de atât nu cred că îi pot explica domnului Vasile Blaga şi celor de la PDL. Dacă vor să priceapă, bine, iar dacă vor să continue să mintă cu rea-voinţa nu vor avea decât de pierdut. În orice caz, cei din PDL nu au voie să folosească apelativul «mincinos» cât timp ei neagă evidenţa. Se pare că n-au învăţat nimic din lecţia alegerilor din decembrie. Continuă să mintă românii cu neruşinare!", spune Cătălin Ivan.
Potrivit unui articol apărut în presă, toţi educatorii şi învăţătorii din România ar fi trebuit să absolve studii de licenţă în următorii 6 ani pentru a-şi continua activitatea în funcţiile didactice pe care le ocupă în sistemul de învăţământ, conform unei ordonanţe de urgenţă apărută în Monitorul Oficial în decembrie 2012.
Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 92 aprobată în 18 decembrie 2012 prevede că "educatorii şi învăţătorii încadraţi în sistemul naţional de învăţământ au dreptul să îşi continue activitatea în funcţiile didactice din învăţământul preşcolar, respectiv învăţământul primar pe care le ocupau, cu condiţia absolvirii studiilor universitare de licenţă, în profilul postului, în cel mult 6 ani de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă".
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu, a spus că actul normativ va trebui modificat în Parlament, deoarece inclusiv oamenii care au 35 - 40 de ani de când sunt la catedră, şi care ar trebui să iasă la pensie în câţiva ani, sunt vizaţi de această ordonanţă.
În legătură cu reglementările OUG 92/2012, fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu a arătat în urmă cu două zile: “Legea Educaţiei Naţionale acolo unde sunt precizate funcţiile didactice nu cuprinde funcţiile didactice de educatori şi învăţători. Ca urmare trebuia să reintroducem aceste funcţii pentru că în sistem sunt circa 40.000 de educatori şi învăţători pe care nici măcar nu aveam cum să îi mai salarizăm, aceste funcţii nemaifiind prevăzute în lege. Principalul obiectiv al acestei ordonanţe (OUG 92/2012) în această materie a fost reintroducerea funcţiilor de educatori şi învăţători ca să ne racordăm la realitatea acestui sistem. Inexistenţa acestor funcţii în lege presupune că nu aveam bază legală pentru salarizarea lor”.
Articolul de lege la care face referire Cătălin Ivan Prevede prevede: "(1) Pentru ocuparea funcţiilor didactice este necesară efectuarea unui stagiu practic cu durata de un an şcolar, realizat într-o unitate de învăţământ, în funcţia didactică corespunzătoare studiilor, sub îndrumarea unui profesor mentor şi trebuie îndeplinite cumulativ următoarele condiţii minime de studii:
a) absolvirea cu diplomă a studiilor universitare de licenţă în profilul postului".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu