Guvernatorul Băncii Centrale a Turciei și-a dat demisia: "Pentru a-mi proteja familia şi copilul"

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Guvernatorul Băncii Centrale a Turciei, Hafize Gaye Erkan, şi-a anunţat vineri seară demisia surprinzătoare din funcţie.

Numită în funcţie în urmă cu doar opt luni, Hafize Gaye Erkan este prima femeie care a ocupat postul de guvernator al Băncii Centrale a Turciei. După două decenii în care a trăit în SUA şi a ocupat posturi de conducere la mai multe bănci importante, precum Goldman Sachs, Erkan a demarat o schimbare radicală de direcţie la Banca Turciei, după mai mulţi ani de dobânzi reduse care au alimentat inflaţia şi i-au alungat pe investitorii străini.

Începând din luna iunie a anului trecut, când Erkan a preluat postul de guvernator, şi până în prezent Banca Turciei a majorat dobânda de bază de la 8,5%, până la 45%. La finalul şedinţei de politică monetară de săptămâna trecută, Erkan declara că programul său economic începe să dea roade citând creşterea rezervelor valutare şi încetinirea inflaţiei ca dovezi de succes.

"Pentru a-mi proteja familia şi copilul, am cerut preşedintelui să mă elibereze din funcţie"

"În pofida tuturor acestor evoluţii pozitive, cunoscute publicului, o campanie de atacare a reputaţiei a fost organizată recent împotriva mea", a scris Hafize Gaye Erkan pe platforma de social media X. "Pentru a-mi proteja familia şi copilul, de a fi afectat de acest atac, am cerut preşedintelui să mă elibereze din funcţie", a mai scris Erkan.

Luna trecută în presa din Turcia a izbucnit un scandal pe fondul acuzaţiilor că tatăl lui Erkan este implicat în deciziile luate la Banca Centrală a Turciei chiar dacă nu are o poziţie oficială în cadrul băncii, scrie Reuters. Cotidianul de opoziţie Sozcu a publicat un articol despre o angajată a Băncii Centrale care susţine că a fost concediată în mod ilegal din funcţie de către tatăl lui Hafize Gaye Erkan, acuzaţii dezminţite de Erkan.

Însă potrivit observatorilor, Erkan l-a nemulţumit în special pe preşedintele Tayyip Erdogan după ce în luna decembrie a declarat că din cauza exploziei preţurilor pe piaţa imobiliară a fost nevoită să se mute înapoi cu părinţii. "De ce este Istanbulul mai scump decât Manhattan-ul?", s-a întrebat Hafize Gaye Erkan într-un interviu publicat în cotidianul Hürriyet.

Erdogan, nouă numire, la două ore de la demisie

La doar două ore de la demisia surprinzătoare a lui Hafize Gaye Erkan, în Monitorul Oficial a fost publicată o decizie a preşedintelui Tayyip Erdogan prin care l-a numit pe viceguvernatorul Fatih Karahan în postul de guvernator al Băncii Turciei, ceea ce semnalează o continuare a tranziţiei spre politicile economice ortodoxe pe care Erkan le-a introdus.

Noul guvernator este absolvent al Universităţii Bogazici din Istanbul şi anterior a lucrat ca economist la biroul din New York al Rezervei Federale americane precum şi la Amazon.com. De asemenea, Fatih Karahan a predat la Universitatea Columbia şi New York University şi în 2012 şi-a luat doctoratul în economie la Universitatea din Pennsylvania.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel