Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei a fost revocat din funcție

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Octavian Armașu, guvernatorul BNM, a fost revocat din funcție.

Parlamentul a votat revocarea din funcție a guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu. Proiectul a fost susținut de 81 deputați din partea PAS și Blocului PCRM-PSRM, scrie Deschide.

De menționat că deputații au audiat astăzi mai multe instituții ale statului cu privire la progresul acțiunilor în procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar - evoluția dosarului „Furtul miliardului”. Urmare a audierilor, parlamentarii au solicitat demisia guvernatorului Băncii Centrale, Octavian Armașu. Mai exact, Armașu a fost acuzat de „sabotare în recuperarea banilor, angajarea și menținerea în funcție a unor oameni implicați în frauda bancară, și obstrucționarea anchetei”.

Ulterior, parlamentarii au inclus pe ordinea de zi a ședinței plenare proiectul privind revocarea din funcție a lui Octavian Armașu.

Guvernatorul a fost acuzat de gestionarea defectuoasă a sarcinii de asigurare a colaborării BNM cu organele de drept în vederea investigării recuperării eficiente a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar în dosarul numit generic „Frauda bancară”. În acest sens, deputații au „constatat” că Armașu nu îndeplinește condițiile de exercitare a atribuțiilor, stabilite în Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei.

De menționat că potrivit Legii cu privire la BNM, guvernatorul este revocat la propunerea preşedintelui Parlamentului, cu votul a 2/3 din numărul deputaţilor aleși, ceea ce reprezintă cel puțin 67 de voturi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel