Guvernul a adoptat ordonanța ce prevede protejarea monumentelor istorice

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm

În cadrul ședinței din data de 31 ianuarie Guvernul a adoptat ordonanța privind protejarea monumentelor istorice.

"În ședința de astăzi, 31 ianuarie 2024, Guvernul României a adoptat, la propunerea Ministerului Culturii, Ordonanța pentru modificarea și completarea Legii nr.422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.

Modificările propuse asupra Legii nr. 422/2001 vizează, în principal, eficientizarea procesului de protejare a monumentelor istorice prin introducerea posibilității de notificare publică a deciziilor de clasare de urgență. Această ordonanță permite luarea rapidă a măsurilor necesare pentru salvarea bunurilor imobile aflate în pericol iminent de distrugere sau de alterare fizică.

De asemenea, este propusă o extindere a surselor de finanțare pentru Institutul Național al Patrimoniului în vederea diversificării portofoliului de investiții care se pot realiza. În felul acesta va putea fi demarat un program de intervenție pentru restaurarea caselor memoriale și a altor clădiri monument istoric.", se arată în comunicatul de presă. 

Raluca Turcan: Investiția în patrimoniul construit este extrem de necesară

"La propunerea Ministerului Culturii, Guvernul a adoptat astăzi Ordonanța ce prevede protejarea monumentelor istorice, eficientizarea procesului de protejare a acestora prin introducerea posibilității de notificare publică a deciziilor de clasare de urgență.

Acest act normativ propune, de asemenea, o extindere a surselor de finanțare pentru Institutul Național al Patrimoniului, pentru a diversifica portofoliul de investiții ce pot fi realizate. În felul acesta, vom putea demara un program de intervenție pentru restaurare a caselor memoriale și alte clădiri monument istoric.

În România, investiția în patrimoniul construit este extrem de necesară, iar prin sprijin concret din partea statului, aceste finanțări vor ajuta la salvarea și protejarea clădirilor monument istoric pe termen mediu și lung.", a scris ministrul Culturii Raluca Turcan pe pagina de Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel