Guvernul a aprobat reintroducerea serviciului militar voluntar în termen.
Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, Strategia militară a României denumită ”Capacitate defensivă credibilă, pentru o Românie sigură, într-o lume marcată de provocări”, scrie Alba24.ro. Una dintre principalele modificări este reintroducerea serviciului militar voluntar în termen.
Serviciul militar voluntar in termen va fi reintrodus, fiind pregătite schimbări legislative care vor fi puse la punct astfel încât să fie permise selecţia, recrutarea şi instruirea de militari voluntari în termen.
Totodată, sunt pregătite noi măsuri şi pentru rezerviști, care vor forma o structură de forţă terestră pentru misiuni pe timp de pace, dar şi în timpul stării de urgenţă. Strategia militară a României a fost elaborată de Statul Major al Apărării. Precizăm că serviciul militar obligatoriu a fost suspendat în România în anul 2007.
Pentru îndeplinirea obiectivelor militare naționale, Strategia militară stabilește șase direcții principale de acțiune:
- creșterea nivelului capacității de reacție;
- adaptarea structurală și revederea organizării armatei la pace și la război, centrată pe
cerința îndeplinirii misiunilor;
- reforma sistemului de management al personalului – „Luptătorul în centrul oricărei strategii” – și adaptarea capacității instituţiilor militare de învăţământ/instruire la nevoile de formare
ale Armatei României;
- digitalizarea;
- revigorarea procesului de generare a rezervei;
- asigurarea resurselor financiare, umane, tehnologice și de cercetare
Strategia ia în considerare riscurile și amenințările de natură militară la adresa României, misiunile Armatei și obiectivele militare naționale prevăzute în Carta albă a apărării, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării. Realizarea obiectivelor Strategiei militare asigură îndeplinirea misiunii fundamentale a Armatei României - garantarea integrității teritoriale, a suveranității și a independenței naționale, în baza unei capacități reale de descurajare și de proiecție a forței, integrată flexibil în structurile Alianței Nord-Atlantice și ale Uniunii Europene, se arată în comunicatul MApN.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci