Guvernul a aprobat miercuri, printr-o hotărâre, suplimentarea alocării financiare şi semnarea de contracte pentru cele 68 de proiecte selectate prin Programul Naţional Innotech Student, finanţat de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 - 2020.
Conform unui comunicat al MIPE, alocarea financiară este suplimentată de la 20 la 135 de milioane euro, ca urmare a selectării unui număr de 68 de proiecte cu punctaje egale, ce nu au putut fi departajate în urma evaluării şi a căror valoare totală depăşea alocarea iniţială.
'Momentul în care îţi închei studiile şi trebuie să intri în câmpul muncii poate fi unul dificil pentru cei mai mulţi dintre tineri. Programul Innotech Student oferă un sprijin financiar ţintit exact pentru acest moment şi le propune o alternativă interesantă celor care au apetit pentru antreprenoriat şi vor să îşi dezvolte o activitate pe cont propriu. Cred că aceşti tineri pot deveni peste câţiva ani antreprenorii de succes ai României. Dorim să continuăm astfel de proiecte şi în viitor', a declarat secretarul de stat Csilla Hegedus, coordonator al Programului Operaţional Capital Uman, în comunicat.
Sursa citată menţionează că iniţiativele desfăşurate în cadrul proiectelor selectate cuprind programe de învăţare prin experienţă practică, servicii de mentorat, consiliere şi orientare profesională axate pe dobândirea şi formarea de competenţe antreprenoriale în sectoarele economice cu potenţial competitiv, adresate studenţilor.
Într-o primă etapă, vor fi selectate planurile de afaceri finanţabile şi vor fi înfiinţate întreprinderile care urmează să realizeze planurile de afaceri cu ajutor de minimis.
Cea de a doua etapă vizează sprijinul financiar sub forma micro-granturilor pentru deschiderea unei afaceri şi va include activităţi pentru decontarea de către administratorul schemei de antreprenoriat a sumelor aferente implementării planurilor de afaceri. Cuantumul maxim al ajutorului de minimis pentru fiecare întreprindere sprijinită este stabilit proporţional cu numărul de slujbe create, astfel:
* ajutor de minimis mai mic sau egal cu 40.000 euro pentru crearea a cel puţin două locuri de muncă;
* ajutor de minimis de peste 40.000 euro, dar mai mic sau egal cu 60.000 euro pentru crearea a cel puţin 3 locuri de muncă;
* ajutor de minimis cu o valoare mai mare de 60.000 euro, dar mai mică sau egală cu 80.000 euro pentru crearea a cel puţin 4 locuri de muncă;
* ajutor de minimis cu o valoare mai mare de 80.000 euro, dar mai mică sau egală cu 100.000 euro pentru crearea a cel puţin 5 locuri de muncă.
Pentru cea de a treia şi ultima etapă este prevăzută asigurarea sustenabilităţii planurilor de afaceri în timpul perioadei de implementare a proiectului.
Beneficiarii celor 68 de proiecte selectate pentru finanţare sunt camerele de comerţ (4), Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare, instituţii de învăţământ superior de stat acreditate (13), instituţii de învăţământ superior particulare acreditate (3), întreprinderi mici (9), întreprinderi mijlocii (7), microîntreprinderi (5), ONG-uri (25) şi o organizaţie patronală.
Conform MIPE, prin proiectele selectate, peste 23.500 de studenţi, doctoranzi şi cursanţi vor beneficia de sprijin pentru tranziţia de la şcoală la viaţa activă. Se estimează că peste 1.300 de studenţi şi cercetători îşi vor găsi o slujbă şi 3.400 locuri de muncă vor fi create, ca urmare a sprijinului financiar oferit întreprinderilor mici şi mijlocii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci