De la 1 iulie nu se vor mai face angajări la stat. Vezi până când este valabilă această măsură şi ce posturi fac excepţie.
Guvernul a aprobat joi OUG care prevede suspendarea angajărilor la stat, prin concurs sau examen, a posturilor vacante sau temporar vacante, începând cu 1 iulie 2022. Măsura nu va fi, însă, una definitivă și include și excepții, anunță Ministerul Muncii. Conform noii OUG a Executivului, nu se vor mai putea angaja persoane în administrația publică până pe 31 decembrie 2022, fiind exceptate de la regulă posturile unice.
”Începând cu data de 1 iulie 2022, până la 31 decembrie 2022, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu excepția posturilor unice, din :
a) instituțiile și autoritățile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare,
b) instituțiile publice locale, astfel cum sunt definite la art.2 alin.(1) pct.39 din Legea nr.273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare”, este menționat în OUG a Guvernului.
De asemenea, se vor continua procedurile de angajare începute anterior datei de 1 iulie. ”Guvernul a aprobat astăzi, printr-o ordonanţă de urgenţă, suspendarea ocupării prin concurs sau examen, începând cu data de 1 iulie şi până la 31 decembrie 2022, a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale, cu excepţia posturilor unice. Potrivit News.ro, documentul prevede continuarea ocupării posturilor pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor anterior datei de 1 iulie 2022”, a informat Ministerul Muncii, într-un comunicat de presă.
Măsura ar fi necesară pentru diminuarea cheltuielilor instituțiilor și autorităților publice, astfel încât să se poată finanța pachetul de măsuri socio-economic pentru categoriile vulnerabile de români, recent adoptat de Executiv, a explicat Ministerul Muncii. ”Măsura suspendării ocupării posturilor vacante din administraţia publică a fost necesară pentru a diminua unele cheltuieli de funcţionare ale instituţiilor şi autorităţilor publice, în vederea asigurării sursei de finanţare a pachetului de măsuri pentru menţinerea nivelului de trai al categoriilor vulnerabile şi continuarea activităţilor economice, recent adoptat de Guvern, cu respectarea angajamentelor asumate în ceea ce priveşte încadrarea în ţinta de deficit”, a mai precizat Ministerul Muncii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci