Guvernul francez condus de prim-ministrul Edouard Philippe a demisionat vineri, a comunicat Palatul Elysee.
Guvernul francez condus de prim-ministrul Edouard Philippe a demisionat vineri, a comunicat Palatul Elysee. Philippe şi echipa sa vor asigura gestionarea treburilor curente până la numirea unui nou executiv, transmit AFP şi Reuters.
Demisia lui Philippe ar putea crea un potențial rival pentru Macron, care încearcă să fie reales în 2022, scrie Sky News. Prima rundă a alegerilor locale din Franţa s-a încheiat cu rezultate dezamăgitoare pentru formaţiunea centristă a preşedintelui Emmanuel Macron.
Philippe, care este prim-ministru din 2017, când Macron și echipa sa „La République en Marche” au venit la putere, a fost ales primar al Le Havre la alegerile locale din weekendul trecut.
Guvernul demisionar va gestiona treburile curente până la numirea unui nou executiv. Schimbarea guvernului a fost dorită de preşedinte, care, într-un interviu apărut vineri în mai multe ziare regionale, a promis o 'nouă echipă' pentru un 'nou drum', cu 'noi obiective de independenţă, de reconstrucţie, de reconciliere şi cu noi metode', în a doua partea a mandatului său până la scrutinul din 2022.
Macron a rămas totuşi evaziv în ce priveşte păstrarea sau nu în fruntea noului guvern a lui Edouard Philippe, pe care l-a numit în funcţie după alegerea sa la Elysee în 2017.
'De trei ani alături de mine, el realizează cu guvernele succesive o muncă remarcabilă şi am întreprins reforme importante, istorice, în circumstanţe adesea foarte dificile', a subliniat Macron. Această schimbare de guvern era aşteptată în urma turului al doilea de duminică, 28 iunie, al alegerilor locale, marcat de un absenteism puternic, un regres al partidului prezidenţial LREM (La République en marche) şi un avans al ecologiştilor în centrele urbane.
Edouard Philippe, mai popular decât Emmanuel Macron, după cum arată sondajele de opinie, vine de la dreapta spectrului politic şi nu s-a înscris niciodată în partidul prezidenţial. După accederea lor la putere, cei doi oameni politici au întreprins mai multe reforme controversate, cum este cea a asigurării de şomaj, şi s-au confruntat cu crize multiple, precum cea a 'vestelor galbene' şi cea sanitară legată de epidemia de COVID-19, care l-a determinat pe Macron să spună că trebuie să 'se reinventeze'. Noului guvern îi va reveni, aşadar, misiunea acestei reinventări politice, în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 2022, mai scrie AFP.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu