Guvernul a depus la Direcția Națională Anticorupție (DNA) un raport cu privire la situația fondului forestier din România.
Verificările au fost făcute la la direcţiile silvice din Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ şi Suceava și a vizat perioada cuprinsă între martie 2009 și decembrie 2012. Guvernul reclamă defrișările ilegale din țară și angajații de la Romsilva. Firmele implicate în traficul fondului forestier sunt acuzate de abuz în serviciu, fals în acte, fals în declarații și fals intelectual.
Statul a fost băgubit cu sume uriașe. Urmează să se calculeze prejudiciul adus statului. "În urma verificărilor efectuate au rezultat indicii privid săvârșirea a unui număr de 52 posibile fapte de natură penală", se arată în documentul trimis DNA-ului, potrivit b1.ro.
Într-un singur caz 171 de arbori au ajuns în circuitului public
Societatea Ariana SRL a taiat ilegal arborii. Angajaţii direcției silvice au uitat să sesizeze organele judiare. Cum lemnul trebuia valorificat, inginerul Romsilva, Vasile Mureșan, a comis infracțiunea de fals într-un referat care viza vânzarea celor 171 de arbori tăiați ilegal către compania Holzindustrie Schweighofer SRL. Numele companiei austriece, primul jucător din industria de profil în țara noastră nu este singurul menționat în raportul DNA.
Prezent la licitații, nu și la plata datoriilor
Un alt nume important este cel al societăţii Kronospan Sebes SA. Potrivit raportului DNA, ar fi implicată în mai multe activități infracționale care au presupus, cel puțin din partea angajaților Romsilva comiterea unor infracțiuni precum abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fals în declarații sau fals intelectual. Firmei i se permitea să participe la licitațiile organizate de Romsilva, deși înregistra datorii către regia autonomă, lucru nepermis prin legislație.
Activitatea infracțională, proporții uriașe după 2009
Activitatea infracțională ar fi căpătat proporții uriașe după ce, în 2009, Consiliul de administrație al Romsilva a adoptat un regulament de vânzare a masei lemnoase adunată anual din pădurile statului, fără să aibă un temei legal, prin comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, după cum se arată în raportul guvernamental.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News