Guvernul alocă 900.000 lei pentru sprijin consular şi evacuarea cetăţenilor români din Libia

libia
libia

Guvernul a decis, în şedinţa de miercuri, alocarea a 900.000 lei pentru sprijin consular şi evacuarea cetăţenilor români din Libia, ambasada României din Tripoli primind până în prezent 220 cereri de evacuare din partea românilor aflaţi în această ţară, a anunţat, miercuri, ministrul de Externe, Teodor Baconschi.

Potrivit datelor prezentate de ministru, la acest moment sunt cunoscute şi luate în evidenţă 17 firme şi companii din Libia care au angajaţi români, un grup de 15 petrolişti de pe o platformă sunt în aşteptarea paşapoartelor şi a deciziei companiei privind oportunitatea evacuării, un alt grup de 6 români angajaţi ai unei companii suedeze s-au adăpostit în casa unui libian după atacarea şi incendierea capusului în care erau cazaţi, iar 3 români salariaţi ai altei companii au fost asediaţi în campusul firmei din oraşul Bengazi, zonă de maximă insecuritate. Ulterior, aceştia şi alţi 200 de străini au înnoptat în curtea unui libian angajat al companiei respective, informează Mediafax.

"Tarom va duce un avion de circa 200 de locuri în Malta, iar Ministerul Apărării va obţine survol pentru Tripoli şi va face ulterior, în zilele următoare, o navetă între Tripoli şi Malta, pentru că avem probleme pentru autorizaţia de survol pentru liniile civile. Există probleme de comunicare din cauza că nu funcţionează internetul , telefonia mobilă, uneori chiar şi cea fixă, de aceea este greu să se ia legătura cu românii. La ora actuală celula de criză din MAE, cât şi ambasada stă în legătură cu companiile unde sunt angajaţi românii, cât şi cu familiile acestora în încercarea de a transmite date despre plecarea şi aterizarea acestor curse charter. Mulţi dintre români se află şi la 1.000 kilometri distanţă de Tripoli şi în condiţiile date este greu să le asiguri siguranţa transferului de acolo, prin urmare cred că în anumite situaţii este preferabil ca oamenii să rămână pe loc şi să aştepte, aşa cum sperăm, oprirea oricărei violenţe şi găsirea unei soluţii politice la situaţia din Libia", a spus Baconschi.

Întrebat de jurnalişti când crede că toţi aceşti români aflaţi în Libia vor ajunge acasa, ministrul a afirmat că este greu de făcut o estimare şi că speră ca, în următoarele zile, cât mai multe persoane să poată ajunge la Tripoli, să treacă prin Malta şi să vină acasă, adăugând însă că sunt şi persoane care "deocamdată nu vor să vină".

"Au fost locuri pe curse de linie care au mai zburat la avioane bulgăreşti, turceşti, ambasada le-a comunicat «vedeţi că sunt 8 locuri, 16 locuri pe cursa cutare sau cutare», dar nu s-au prezentat. Noi sperăm acum că, plecând cu avionul acolo, să îi ajute şi psihologic, să le dea un impuls în plus, spunînd «ok, avionul Tarom este aici sau avionul militar». Va fi un om în aeroportul din Tripoli permanent, într-un fel de «colţ românesc, meeting point», unde se vor putea strânge. Şi alte state care vor să-şi evacueze cetăţenii au procedat la fel", a arătat Baconschi.

Ministrul de Externe a declarat anterior că 80 de cetăţeni români din Libia au plecat marţi din această ţară, iar o cursă charter a Tarom este în pregătire pentru a ajunge în cursul zilei, sau joi, la Tripoli pentru noi evacuări.

Ministrul a mai spus că pe lângă cei 80 de români care au părăsit Libia marţi mai există un grup care a plecat din această ţară cu un avion bulgar.

Citeşte şi:

EXCLUSIV: Şase români părăsiţi în deşertul din Libia, fără acte şi în pericol de a pierde legătura cu familia

16 români evacuaţi din Libia au ajuns în Ucraina şi Polonia. Descriu scene din Infernul lui Dante

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel