Guvernul ar fi găsit o soluție pentru plata cererilor de compensare din energie: suprataxarea companiilor din domeniu

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Guvernul caută bani pentru plata cererilor de compensare din energie şi vrea să facă acest lucru prin suprataxarea companiilor din domeniu. Producătorii de energie, traderii şi furnizorii ar urma să dea statului parte din profit.

Săptămâna viitoare ar urma să se ia o decizie şi până weekendul viitor ar trebui să poată fi adoptată o ordonanţă de guvern, potrivit Radio România Actualități.

Andrei Şerban explică.

Reporter: Coaliţia de guvernare şi executivul şi-au propus ca săptămâna viitoare să adopte un act normativ prin care să supraimpoziteze producătorii, intermediarii şi furnizorii de energie. Liderii coaliţiei de guvernare au cerut Ministerului de Finanţe şi Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie să facă simulările necesare şi ele să fie prezentate în zilele următoare, pentru ca până la 1 septembrie guvernul să aibă pe masa de lucru un act normativ care să stabilească exact modul şi valoarea supraimpozitării, ordonanţă pe care să o şi adopte. Ministrul energiei, Virgil Popescu, este de părere că profiturile foarte mari din domeniu trebuie să fie eliminate. El a dat ca exemplu intermediarii, care nu au de ce să facă profituri mari, pentru că doar cumpără şi vând, fără să facă nimic altceva.

Virgil Popescu: ”Ne gândim foarte mult la o impozitare a întregului lanţ de producţie, intermediere şi furnizare. În general, un impozit, o taxă, nu e stabilită de Ministerul Energiei. Noi putem da consultanţă pe zona de energie, suntem prezenţi în grupurile de lucru, dar acolo, să zicem, liderii de proiect sunt Autoritatea de Reglementare în Energie, care are toate datele centralizate, şi Ministerul de Finanţe. Trebuie să fie cât mai corect şi cât mai ferm. Nu pot unii să facă profituri foarte mari şi alţii să le plătească. Impozităm pe toată lumea atunci când sunt profituri foarte mari. Şi piaţa de energie electrică, în anumite zone, face profituri foarte mari. După mine, un intermediar de energie electrică sau de gaze naturale n-ar trebui să câştige mai mult de câteva procente. Ia şi vânde, nu face nimic altceva”.

Reporter: Virgil Popescu a mai spus că de luna viitoare sau din octombrie va începe analiza ce se va întâmpla după 31 martie 2023, dată până la care este în vigoare ordonanţa de urgenţă care plafonează preţurile la energie electrică şi la gazele naturale. Şi tot săptămâna viitoare guvernul va continua să analizeze un act normativ elaborat de Ministerul de Finanţe prin care se aduc o serie de modificări Codului de Procedură Fiscală. Printre acestea, publicarea, pe lângă listele cu firmele cu obligaţii restante la bugetul de stat, a unei liste cu contribuabilii care şi-au declarat şi achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi care nu figurează cu restanţe şi, în plus, se prevede menţionarea explicită a faptului că în relaţia contribuabilului cu organele de inspecţie fiscală pot fi utilizate şi mijloacele electronice de comunicare la distanţă. Proiectul mai prevede şi posibilitatea declarării stării de insolvabilitate şi a celor debitori care deţin în proprietate bunuri a căror valoare este mai mică de două procente din cuantumul obligaţiilor fiscale restante.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel