Guvernul a decis constituirea unei comisii care va stabili, în maximum două săptămâni, dacă opinia Curţii de Justiţie a Comunităţilor Europene (CEJ) privind ilegalitatea taxei de primă înmatriculare impune modificarea legislaţiei referitoare la taxa auto
Guvernul a decis constituirea unei comisii care va stabili, în maximum două săptămâni, dacă opinia Curţii de Justiţie a Comunităţilor Europene (CEJ) privind ilegalitatea taxei de primă înmatriculare impune modificarea legislaţiei referitoare la taxa auto. Comisia va fi formată din reprezentanţi ai ministerelor Mediului, Transporturilor, Justiţiei, Economiei şi ai Departamentului pentru Afaceri Europene.
Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene a arătat, într-un punct de vedere exprimat la cererea unei instanţe româneşti, că taxa de primă înmatriculare încalcă legislaţia Uniunii Europene întrucât produce un dezavantaj la vânzarea maşinilor second-hand din alte state pe teritoriul României.
Punctul de vedere al Curţii a fost emis la cererea Tribunalului Sibiu, care judecă un proces în care un român a dat în judecată statul întrucât a considerat că taxa de primă înmatriculare este ilegală. Magistraţii sibieni au vrut să afle de la CEJ dacă taxa contravine sau nu legislaţiei europene.
Curtea a precizat că procesul judecat de Tribunalul Sibiu a fost intentat de un român pe nume Tatu, care şi-a cumpărat, în iulie 2008, o maşină second-hand din Germania, cu preţul de 6.600 de lei. Vehiculul avea o capacitate cilindrică de 2.155 de centimetri cubi şi standard de poluare Euro 2, fiind fabricat în 1997, an în care a şi fost înscris în Germania.
Pentru a-şi putea înmatricula maşina în România, bărbatul a trebuit să plătească o taxă de poluare de 7.595 de lei. Întrucât a considerat că taxa este contrară normelor europene, bărbatul a căutat să-şi recupereze banii. El şi-a susţinut acţiunea în instanţă pe aceea că taxa este aplicată numai vehiculelor second-hand importate din alte state, nu şi celorlalte maşini second-hand deja înregistrate în România şi revândute.
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, vineri, că în următoarele zile se va discuta, în cadrul ministerului şi al Guvernului, dacă este nevoie de o decizie pentru a modifica OUG emisă în 2010 privind taxa auto.
Ministerul Mediului afirmă că decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene privind legalitatea taxei de primă înmatriculare se referă la forma iniţială a legii prin care aceasta a fost introdusă şi nu la cea modificată în 2010.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News