Guvernul ar urma să introducă armata voluntară în acest an. Radu Tudor: Scenariul cel mai prost este că Rusia va ataca un stat membru NATO

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Guvernul ar intenționa să introducă armata voluntară în acest an.  Află în articol câți bani ar urma să primească lunar cei care vor face acest stagiu militar.

Ministerul Apărării Naționale cere ca legea stagiului militar voluntar pentru cei de la 35 de ani să fie aprobată în acest an, potrivit surselor Antena 3 CNN. Românii care vor face acest stagiu militar ar putea primi pe lună până la 4.700 de lei. Realizatorul TV Radu Tudor, analist militar, a vorbit despre acest subiect venind cu mai multe detalii.

Radu Tudor: Aproape toate țările din Europa își pun serios problema revizuirii rezervelor pentru armatele statelor membre NATO

"Avem nevoie de această lege foarte importantă pentru că trebuie împrospătată în primul rând rezerva Armatei Române. Orice armată are o rezervă formată din mii sau zeci de mii de oameni care în caz de nevoie pot fi chemați. Cei care au făcut serviciul militar înainte de 1989 și până în 2007, această rezervă este îmbătrânită și ies în mare viteză din evidența rezervei militare oamenii care îmbătrânesc, drept pentru care trebuie să aducem tineri și în momentul de față este exclusă orice formă de serviciu militar obligatoriu, așa cum am făcut noi înainte de 1989 și se va crea un sistem pe bază de voluntariat. Așadar, patru luni pe an, cine dorește, se poate pregăti, primește și bani pentru asta, și rămâne în evidența Armatei Române ca rezervist.

Probabil pentru patru luni de pregătire vor primi 3.000 de euro, aproape 5.000 de lei pe lună și banii aceștia reprezintă în mod evident un punct de atracție, dar lucrul cel mai important este că vei căpăta un statut, statutul de rezervist care îți dă și niște drepturi, îți dă și niște obligații, îți poate deschide drumuri inclusiv pentru o carieră militară activă. Mai departe, după acele patru luni de zile, dacă vrei poți să optezi să intri în cadrele active ale Armatei Române, așadar, în contextul acesta foarte complicat al invaziei ruse care se prelungește, aproape toate țările din Europa își pun serios problema revizuirii rezervelor pentru armatele statelor membre NATO", a declarat Radu Tudor.

Cel mai sumbru scenariu

Totodată, Radu Tudor a explicat și care ar fi cel mai sumbru scenariu.

"Militarii din toate țările sunt chemați să apere țările lor. În momentul în care devii militar activ, devii militar de carieră, în toate formele de învățătmânt pe care le traversezi ai de învățat scenariul cel mai bun și scenariul cel mai prost. Scenariul cel mai bun este că nicodată NATO nu va fi amenințat de Rusia, că nu va exista un conflict.

Scenariul cel mai prost este că Rusia va ataca un stat membru NATO și atunci trebuie să reacționăm toți potrivit tratatatului de la Washington care este baza juridică a NATO În cazul în care Rusia va ataca NATO noi trebuie să fim pregătiți să respingem acest atac al Rusiei și ca să respingem atacul Rusiei trebuie să fim foarte bine pregătiți din punct de vedere militar, să știm pe câți militari activi ne bazăm și pe ce rezervă, care ar putea fi activată dacă Rusia ne atacă", a mai spus Radu Tudor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel