Publicitate
Executivul și-a stabilit obiective "destul de ambițioase", dar nu a explicat modul în care le va realiza, a declarat analistul financiar Aurelian Dochia. FMI este interesat îndeosebi de planul de atac al atingerii obiectivelor.
Referitor la obiectivul Executivului de a ajunge la nivelul economic la care era România în 2008, analistul a precizat că acest lucru nu depinde doar de buget. Un rol esențial revine "mediul internațional", cu accentul pe zona europeană, precum și "mediul intern". În masura în care mediul de business va avea mai multă încredere, se vor lansa proiecte de investiții, se va "dezgheța consumul", a spus Aurelian Dochia.
Analistul consideră că este importantă structura bugetului, bazată pe o creștere de 1,8% din PIB. Astfel, în 2013 se vizează atingerea un produs intern brut de 140 de miliarde de euro, un obiectiv "destul de ambițios" pentru noul Guvern, susține Aurelian Dochia, având în vedere că PIB-ul din 2012 a fost în jurul valorii de 132 de miliarde de euro.
Dochia a declarat că noul Guvern a prezentat în proiectul de buget o serie de prevederi generale, fară a explica, însă, modul în care acestea vor fi atinse. Analistul financiar atrage atenția că FMI va fi interesat să vadă care sunt fundamentările Guvernului în această privință. "Dacă această cifră se realizează, atunci restul bugetului devine credibil, însă dacă această creștere va fi mai mică decât asta (valoarea PIB-ului pentru 2013 - n.r.), atunci toate celelalte prevederi din buget rămân sub semnul întrebarii", a explicat Dochia pentru Business24.
Probabil că obiectivele noului Guvern nu sunt "destul de ambițioase", ci "prea ambițioase", luând în vedere situația actuală a economiei, aflată în stare critică după numeroase erori de calcul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu