Guvernul laburist din Marea Britanie va include misoginia extremă printre formele de „extremism ideologic“.
Noul guvern britanic al Partidului Laburist, formaţiune de orientare progresistă, va include misoginia extremă printre formele de "extremism ideologic", conform unui comunicat emis duminică de Ministerul de Interne de la Londra, citat de agenţia EFE.
Titulara acestui minister, Yvette Cooper, a dispus o revizuire a "lacunelor" din strategia actuală anti-extremism a Regatului Unit pentru a stabili cea mai bună modalitate de a aborda ameninţările reprezentate de ideologiile "dăunătoare". Ea a subliniat că analiza va include ura faţă de femei, susţinând că aceasta este una dintre tendinţele care câştigă teren.
Acest anunţ vine după revoltele anti-migranţi desfăşurate într-o serie de oraşe britanice după uciderea a trei fetiţe de către un adolescent ai cărui părinţi sunt imigranţi rwandezi. Protestele au încetat după arestările masive efectuate printre participanţi, acestea ajungând vineri la 1.117. Sute dintre cei arestaţi au fost deja aduşi în faţa justiţiei, printre ei fiind şi cel puţin 72 de minori.
Au fost deja pronunţate sentinţe de închisoare cu executare, inclusiv pentru incitare la violenţă pe internet, unele condamnări fiind mediatizate prin televiziune, o metodă prin care premierul laburist Keir Starmer caută să descurajeze noi proteste.
"Guvernele nu au reuşit de mult timp să abordeze creşterea extremismului pe internet şi pe străzile noastre şi am văzut că numărul tinerilor radicalizaţi online a crescut", spune ministrul britanic de interne, adăugând că va aprofunda cauzele acestui comportament.
Yvette Cooper a criticat astfel fostele guverne ale Partidului Conservator, pe care l-a acuzat că i-au lipsit planurile practice anti-extremism. Ea a promis că planul în acest sens al noului guvern laburist va aborda de asemenea creşterea islamofobiei şi a tendinţelor ideologice de extremă dreapta.
Misoginia este o atitudine de dispreț și ură față de femei, manifestată prin comportamente, credințe și practici care le subminează și le subordonează. Această atitudine este adesea alimentată de stereotipuri de gen, care perpetuează ideea că femeile sunt inferioare bărbaților din punct de vedere intelectual, emoțional sau social. Misoginia poate fi întâlnită în diferite aspecte ale societății, de la limbajul cotidian, până la structuri instituționale care discriminează femeile. Ea contribuie la menținerea inegalităților de gen și la violența împotriva femeilor, fie că este vorba de hărțuire, abuz domestic sau discriminare la locul de muncă.
Acest fenomen este adânc înrădăcinat în multe culturi și poate fi dificil de identificat deoarece uneori se manifestă în moduri subtile sau este normalizat. De exemplu, comentariile degradante sau glumele pe seama femeilor sunt adesea tolerate sau ignorate, ceea ce perpetuează un mediu ostil pentru acestea. Combatarea misoginiei implică nu doar recunoașterea și denunțarea comportamentelor misogine, ci și promovarea egalității de gen prin educație și schimbarea normelor sociale. Astfel, se poate crea un mediu mai sigur și mai echitabil pentru toate persoanele, indiferent de gen.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu