Guvernul britanic vrea să diminueze salariile deputaţilor nord-irlandezi

Secretarul Irlandei de Nord, Chris Heaton-Harris. Sursa Agerpres.
Secretarul Irlandei de Nord, Chris Heaton-Harris. Sursa Agerpres.

Guvernul britanic a prezentat luni parlamentului un proiect de lege pentru a reduce indemnizaţiile deputaţilor nord-irlandezi după luni de paralizie a Adunării locale din cauza unor dezacorduri post-Brexit.

Proiectul de lege, care include şi amânarea termenului limită pentru ca diferitele partide de la Belfast să cadă de acord şi să formeze un executiv, prevede diminuarea veniturilor deputaţilor cu mai mult de un sfert, atât timp cât Adunarea rămâne paralizată, potrivit Agerpres.

"Îndemn partidele din Irlanda de Nord să folosească acest termen pentru a se reuni în beneficiul tuturor celor din Irlanda de Nord", a declarat ministrul britanic pentru această provincie, Chris Heaton-Harris.

"În prezent, (deputaţii) nu sunt în măsură să-şi îndeplinească toate responsabilităţile, aşa că este normal să acţionăm pentru a le reduce salariile", a adăugat el.

Provincia britanică Irlanda de Nord se confruntă de luni de zile cu un impas politic pe fondul disputelor privind statutul său post-Brexit. În centrul dezacordurilor, protocolul nord-irlandez, negociat la momentul ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Blocajul politic se datorează faptului că partidul unionist DUP, ce se opune dispoziţiilor post-Brexit, refuză să participe la Adunarea locală atât timp cât acesta nu este modificat substanţial, împiedicând formarea unui executiv, în care, conform Acordului de pace din 1998, puterea ar trebui împărţită cu republicanii din Sinn Fein.

Partidele au avut până la 28 octombrie pentru a ajunge la un acord, dar după eşecul unui compromis, Guvernul britanic a acceptat să acorde un alt termen înainte de a convoca noi alegeri. Potrivit proiectului de lege, termenul ar fi acum 8 decembrie, cu posibilitatea de a-l prelungi până pe 19 ianuarie.

Unioniştii, ataşaţi apartenenţei Irlandei de Nord în Regatul Unit, cer abrogarea protocolului, fiindcă stabileşte un statut vamal special pentru provincie pentru a evita revenirea la o frontieră fizică cu Republicii Irlanda vecină. Potrivit acestora, textul aduce atingere integrităţii Regatului Unit, deoarece creează de facto o frontieră vamală între Irlanda de Nord şi restul ţării.

Citește și:

Rishi Sunak le interzice miniștrilor din Marea Britanie să mai apară în fiecare dimineață la radio și televizor: Vom merge când publicul are nevoie să afle informații de la guvern

Până în prezent era o regulă ca un membru al Guvernului britanic să meargă în emisiuni precum Good Morning Britain și Today de la BBC și R4 în fiecare dimineață din zilele lucrătoare.

Potrivit The Mirror, demnitarii britanici vor mai merge la aceste emisiuni doar trei zile pe săptămână, sau când trebuie să se facă un anunț.

O sursă conservatoare a declarat ziarului că guvernul va fi „flexibil” în a pune miniștri la dispoziția presei atunci când „publicul are nevoie să afle informații de la guvern”.

Mișcarea a fost întâmpinată cu critici din partea deputaților, a cetățenilor și a jurnaliştilor, dintre care unii au pus la îndoială promisiunea lui Sunak că guvernul său va avea „responsabilitate la fiecare nivel”.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel