Guvernul bulgar a fost demis, miercuri, prin moțiune de cenzură.
Guvernul bulgar condus de Kiril Petkov a fost demis, miercuri, 22 iunie, prin moțiune de cenzură, aruncând țara din Uniunea Europeană în turbulențe politice, pe fondul războiului din Ucraina și al creșterii inflației.
Parlamentarii opoziției au demis Guvernul prin moțiune de cenzură, potrivit Reuters.
Guvernul condus de Kiril Petkov a preluat puterea în urmă cu șase luni, printr-un vot de 123-116, după ce coaliția de guvernare și-a pierdut majoritatea din cauza unor dispute privind cheltuielile bugetare și dacă Bulgaria ar trebui să deblocheze aderarea Macedoniei de Nord la UE.
Petkov, un absolvent de Harvard în vârstă de 42 de ani, care s-a angajat să combată corupția, a adoptat o poziție pro-europeană și pro-NATO fermă de când Rusia a invadat Ucraina. Petkov a respins orice discuții de coaliție cu partidele de opoziție din Cameră, dar va căuta dezertări din partea deputaților din parlament pentru a obține suficient sprijin pentru un nou guvern și pentru a evita alegerile anticipate.
Președintele Rumen Radev este obligat să convoace alegeri anticipate în termen de două luni și să numească o administrație interimară în cazul în care Petkov nu reușește să adune o majoritate pentru un nou cabinet și dacă alte două partide din parlament nu pot forma un guvern, notează Mediafax.
Autoritățile din Lituania au declarat că țara este pregătită în cazul în care Rusia o deconectează de la rețeaua electrică regională ca pedeapsă pentru blocarea comerțului în enclava Kaliningrad, anunță Sky News.
Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a declarat că nu se așteaptă la o confruntare militară cu Rusia.
„Nu mă aștept la o confruntare militară. Suntem pregătiți pentru acțiuni neprietenoase din partea Rusiei cum ar fi deconectarea de la sistemul BRELL (rețeaua electrică) sau altele", a spus Gitanas Nauseda.
Statele baltice Lituania, Letonia și Estonia depind în continuare de Rusia pentru aprovizionarea stabilă cu energie electrică.
Cu toate acestea, Lituania a instalat anul trecut echipamente pentru a forma o legătură electrică cu Polonia. Astfel, Lituania se poate conecta rapid la rețeaua continentală europeană, ca o poliță de asigurare în cazul în care Rusia întrerupe fluxul de electricitate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News