Guvernul bulgar este investigat pentru modul în care a implementat sancțiunile UE împotriva Rusiei

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Guvernul bulgar este investigat pentru modul în care a implementat sancțiunile UE împotriva Rusiei, a declarat vineri Parchetul, în timp ce procurorul-șef Ivan Gheshev se afla într-o vizită în Moldova și Ucraina.

În februarie, a fost raportat că Bulgaria nu a impus sancțiuni împotriva cetățenilor sau companiilor ruși de pe lista de sancțiuni a UE. UE a început să impună sancțiuni Rusiei după anexarea Crimeei în 2014.

Sancțiunile UE asupra oligarhilor

Până în prezent, UE a sancționat aproape 1.400 de cetățeni ruși și peste 170 de companii, precum și toate persoanele fizice și juridice aferente. Anul trecut, țările UE au înghețat peste 300 de miliarde de euro de la băncile rusești și 20 de miliarde de euro din active aparținând oligarhilor ruși. Toate aceste măsuri au fost impuse după ce Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie 2022.

Chiar și Ungaria, care apără adesea poziții în favoarea Rusiei, a înghețat activele Rusiei în valoare de peste 900 de milioane de euro. În Bulgaria, aproape 300.000 de ruși dețin peste 500.000 de proprietăți, potrivit ultimelor date ale autorităților din 2019.

În Bulgaria, Agenția Națională de Venituri este responsabilă de impunerea sancțiunilor, deși nu a emis niciun act care să impună sancțiuni în ultimii opt ani.

Citește și: Stare de alertă în Bulgaria. S-a încercat asasinarea procurorului general. ”Era o bombă menită să ucidă, nu să intimideze”

Site-ul de investigații  Bird.bg  a dezvăluit deja numele unor ruși care dețin proprietăți în Bulgaria, în special la Marea Neagră, prin rudele lor și figurează pe lista de sancțiuni a UE. Printre aceștia se numără Sergey Chemezov, Maxim Topilin, Vladimir Pligin și Alexey Chepa, a raportat Bird.bg  în aprilie anul trecut.

”Nu este de mirare că Bulgaria nu pare să aplice sancțiunile UE împotriva persoanelor și companiilor din Federația Rusă. Este evident că autoritățile bulgare nu îndrăznesc, nu vor și nu au procedurile și capacitatea de a aplica sancțiunile”, a comentat Ruslan Stefanov de la Centrul pentru Studierea Democrației (CSD) din Bulgaria pentru Euractiv.

Oligarhi protejați

La începutul acestei săptămâni, deputatul GERB, Delyan Dobrev, a declarat că milioanele oligarhilor ruși sunt spălate cu ajutorul unei bănci din Bulgaria, fără a denumi banca. O zi mai târziu, Parchetul a anunțat că a însărcinat Agenția de Stat pentru Securitate Națională să investigheze cazul.

”Parchetul solicită informații Consiliului de Miniștri și tuturor ministerelor și departamentelor care participă la Grupul de coordonare (pentru sancțiunile rusești) cu privire la măsurile concrete luate, acțiunile și actele emise în legătură cu sancțiunile impuse”, a anunțat vineri Parchetul.

Comisia Europeană dorește ca țările UE să raporteze acțiunile lor pentru a pune în aplicare sancțiuni împotriva Rusiei, a declarat vicepreședintele Comisiei, Valdis Dombrovski, în timpul vizitei sale la Sofia la sfârșitul lunii februarie.

”Scopul este de a avea o idee mai bună despre aceste bunuri și, dacă sunt confiscate, pot fi folosite pentru a reconstrui Ucraina”, a spus el la acea vreme. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel