Guvernul ceh a renunțat la ședințele comune cu guvernul slovac. Motivul are legătură cu Ucraina

FOTO: Freepik @natanaelginting
FOTO: Freepik @natanaelginting

Guvernul ceh renunță la ședințele comune cu guvernul de la Bratislava, iar motivul are legătură cu Ucraina.

Guvernul de la Praga a anunțat, miercuri, că renunță la ședințele comune cu cel slovac în lunile următoare, din cauza divergențelor privind Ucraina, transmite AFP, scrie Agerpres.

Cehia și Slovacia, un singur stat până în 1993, când a avut loc o secesiune pașnică, la 4 ani de la ieșirea de sub regimul comunist susținut de URSS, sunt membre ale Uniunii Europene și ale NATO. Ambele țări au acordat Ucrainei asistență umanitară și militară după invazia rusă declanșată în februarie anul trecut, însă cabinetul de la Bratislava a întrerupt ajutoarele pentru ucraineni după ce premierul Robert Fico a ajuns la conducere, în octombrie 2023.

Liderul slovac a făcut în ultimele luni diferite comentarii care au deteriorat relațiile cu Kievul, punând sub semnul întrebării suveranitatea Ucrainei și cerând încheierea păcii cu Rusia.

”Suntem convinși că nu este necesar deocamdată să ținem o ședință comună a celor două guverne”, a declarat presei prim-ministrul ceh Petr Fiala. El a adăugat că, deși sunt multe subiecte de discutat la nivel guvernamental, ”nu putem ascunde că există diferențe de opinie substanțiale asupra anumitor chestiuni vitale de politică externă”.

Guvernele de la Bratislava și Praga urmau să se reunească în primăvara aceasta în Cehia, conform unui acord încheiat în noiembrie anul trecut de cei doi premieri.

Ultima ședință comună, în aprile 2023

Ultima ședință comună a celor două cabinete a avut loc în aprilie 2023, când prim-ministru al Slovaciei era politicianul de centru Eduard Heger.

AFP apreciază că disensiunile privind Ucraina au fost evidente săptămâna trecută, la reuniunea de la Praga a prim-miniștrilor Cehiei, Slovaciei, Poloniei și Ungariei, în cadrul Grupului de la Visegrad.

De o parte s-au aflat premierii ceh și polonez, respectiv Petr Fiala și Donald Tusk, promotori ai unui sprijin mai puternic pentru Ucraina; de cealaltă, omologii lor slovac și ungar, Robert Fico, respectiv Viktor Orban, care au susținut ferm că țările lor nu vor acorda niciun fel de asistență militară Kievului.

Totodată, Petr Fiala a scris într-o postare făcută pe platforma X (fosta rețea Twitter) că inițiativa de a ajuta Ucraina a dat rezultate.

Citește și: Viktor Orban și Fico, huiduiți la summitul V4. Tensiuni în Grupul de la Visegrad /video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel