Guvernul Cehiei se confruntă cu o criză politică majoră după rezultatele slabe obținute de coaliția de guvernare în alegerile regionale. Fostul premier Andrej Babiš și partidul său ANO au câștigat majoritatea regiunilor, iar Partidul Piraților, membru al coaliției, a pierdut aproape toate mandatele. Tensiunile au crescut după demisia ministrului Ivan Bartoš și acuzele de trădare între liderii coaliției. Președintele ceh încearcă să medieze situația pentru a preveni căderea guvernului, în timp ce popularitatea premierului Fiala este la un nivel minim istoric.
Citește și: Președintele care "susține democrația" dizolvând parlamentul înainte de alegeri
Alegerile regionale din Cehia au destabilizat profund guvernul de coaliție, generând demisii și tensiuni ce ar putea duce la noi schimbări în cabinet. Rezultatele alegerilor, în care fostul premier Andrej Babiš și partidul său ANO (Acțiunea Cetățenilor Nemulțumiți) au obținut o victorie răsunătoare, au pus actualul guvern într-o poziție dificilă, informează Politico.
Partidul ANO a câștigat 10 din cele 13 regiuni ale țării, obținând 35% din voturi, echivalentul a 292 de mandate din cele 685 disponibile. Aceasta reprezintă o creștere semnificativă față de alegerile regionale din 2020, când ANO a obținut doar 21% din voturi. De asemenea, partidele de extremă dreapta, precum SPD (Libertate și Democrație Directă) și partidul comunist Stačilo! (Destul!), au avut rezultate neașteptat de bune, ocupând locul cinci cu câte 32 de mandate fiecare.
Aceste rezultate sunt o veste proastă pentru guvernul condus de premierul Petr Fiala, cu atât mai mult cu cât se apropie alegerile parlamentare din anul viitor. Creșterea popularității opoziției și a partidelor extremiste pune presiune pe actuala coaliție de guvernare, formată din cinci partide, și deschide calea pentru posibile schimbări politice majore.
Imediat după alegeri, premierul Fiala a propus demiterea ministrului Dezvoltării Regionale și Digitalizării, Ivan Bartoš, expunând public fragilitatea coaliției guvernamentale. Bartoš, care este și liderul Partidului Piraților, unul dintre membrii coaliției, și-a dat demisia din funcția de președinte al partidului după ce formațiunea sa a pierdut aproape toate mandatele în alegerile regionale. Partidul a fost afectat de un scandal legat de eșecul digitalizării eliberării permiselor de construcție, un proiect esențial care nu a reușit să îndeplinească așteptările publicului.
Modul în care a fost gestionată demisia lui Bartoš a agravat tensiunile din coaliție. Premierul Fiala s-a întâlnit cu Bartoš marți, dar l-a informat despre decizia sa de a-l demite abia mai târziu, printr-un apel telefonic. Inițial, Bartoš a declarat că nu vor urma alte schimbări în guvern, însă ulterior a condamnat decizia premierului, calificând-o drept o „trădare”. Fiala a respins aceste acuzații într-o postare pe rețelele sociale și a solicitat Partidului Piraților să propună un nou candidat pentru minister.
Conducerea Partidului Piraților a reacționat vehement la decizia premierului. Jakub Michálek, liderul grupului parlamentar al Piraților, a declarat că „am fost dați afară din guvern de ODS [partidul lui Fiala], și nu există nicio posibilitate să ne întoarcem să cerșim”. Pirații iau în considerare ieșirea din coaliție, ceea ce ar implica demisia ministrului de externe, Jan Lipavský, și a ministrului pentru Legislație, Michal Šalomoun, după plecarea lui Bartoš. Această mișcare ar reduce majoritatea guvernului în parlament la una foarte fragilă.
Președintele Cehiei, Petr Pavel, care trebuie să aprobe demiterile și numirile în guvern, a declarat că se va întâlni cu toate partidele pentru a discuta situația. „Ceea ce este important pentru mine și pentru cetățeni este ca orice schimbare, dacă se va produce, să nu afecteze stabilitatea guvernului”, a spus Pavel. El a adăugat că actualele tensiuni riscă să ducă la căderea guvernului, un scenariu care nu ar fi în interesul nimănui.
Guvernul condus de Petr Fiala se confruntă cu un nivel extrem de scăzut de încredere din partea publicului, cea mai mică din ultimii 10 ani pentru un cabinet ceh. Un sondaj realizat în vară de Centrul pentru Cercetări de Opinie Publică a arătat că doar 24% dintre respondenți au încredere în guvern, în mare parte din cauza unor decizii nepopulare, precum reforma sistemului de pensii din acest an.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci