Coaliția de guvernare a transmis componența finală a Guvernului Ciolacu 2.
Interne - PNL/ Cătălin Predoiu
Justiţie - PSD/ Radu Marinescu
Finanţe - UDMR/ - Tanczos Barna
Dezvoltare – UDMR/ - Cseke Attila
Transporturi - PSD/ Sorin Grindeanu
Energie - PNL/ Sebastian Burduja
Sănătate - PSD/ Alexandru Rafila
Apărare - PSD/ Angel Tâlvar
Externe - PNL/ Emil Hurezeanu
Cultură - PSD/ Natalia Intotero
Educaţie – PNL/ Daniel David
Fonduri Europene - PNL/ Marcel Boloş
Agricultură - PSD/ Florin Barbu
Muncă şi familie - PSD/ Simona Bucura Oprescu
Economie si Digitalizare - PSD/ Bogdan Ivan
Mediu - PNL/ Mircea Fechet
VEZI AICI PROGRAMUL DE GUVERNARE.
Coaliția PSD-PNL-UDMR și-a prezentat programul de guvernare, în care conceptul de „patriotism economic” ocupă un loc central. Potrivit coaliției, planul are drept scop stimularea economiei prin sprijinirea companiilor locale și crearea unor „campioni regionali” în diverse sectoare strategice. Programul mai include reforme fiscale, reducerea birocrației și măsuri sociale menite să aducă mai multă echitate în distribuirea resurselor.
Printre principalele obiective economice se numără păstrarea cotei unice de impozitare pentru următorii patru ani și menținerea pragului de impozitare de 500.000 de euro pentru microîntreprinderi. În același timp, guvernul intenționează să reducă povara fiscală pe muncă pentru salariile mici și familiile cu copii, să introducă scutiri de contribuții pentru tineri și pensionari activi și să implementeze un sistem de impozitare progresivă a marilor averi. Se urmărește, de asemenea, actualizarea redevențelor pentru resursele naturale, precum și creșterea contribuției la Pilonul II de pensii de la 4,75% la 6% în următorii patru ani.
Pe partea de reformă administrativă, programul prevede reducerea numărului de ministere la maximum 16 și comasarea serviciilor deconcentrate ale acestora la nivel teritorial. O altă măsură importantă vizează reducerea numărului de secretari de stat cu cel puțin 50%, în timp ce un audit de eficiență pentru autoritățile centrale și companiile de stat ar urma să stea la baza unor propuneri de restructurare. În plus, programul include lansarea unei inițiative pentru dezvoltarea zonelor defavorizate prin investiții în infrastructură, educație și sănătate, cu scopul de a reduce inegalitățile regionale.
Coaliția își propune să respecte angajamentele asumate prin PNRR și regulile fiscale europene, consolidarea fiscal-bugetară fiind planificată să se desfășoare pe o perioadă de șapte ani. Aceasta include reducerea deficitului bugetar ESA la 7% din PIB până în 2025 și menținerea datoriei guvernamentale sub pragul de 60% din PIB.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu