Guvernul Ciolacu, val de decizii aprobate în sedință. Ajutoare în caz de inundații, cooperare militară, bugete pentru MAI, IT și Sănătate

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul României a venit cu mai multe decizii aprobate joi, în urma sedinței.

Publicitate

Ajutoare de urgenţă pentru populaţia afectată de inundaţii din judeţele Bistriţa-Năsăud şi Constanţa

Guvernul a decis scoaterea din rezervele de stat a unor produse şi acordarea acestora ca ajutoare umanitare interne de urgenţă, cu titlu gratuit, pentru protecţia populaţiei afectate de fenomenele hidrometeorologice produse în judeţele Bistriţa-Năsăud şi Constanţa.

Potrivit unui comunicat al Executivului, populaţia din comuna Chiuza, judeţul Bistriţa-Năsăud, şi din comunele Amzacea, Comana şi 23 August, judeţul Constanţa, afectată de fenomene hidrometeorologice, va primi ajutoare umanitare interne, cu titlu gratuit, în valoare totală de 814.316 lei (fără TVA).

"Guvernul a aprobat scoaterea din rezervele de stat şi distribuirea imediată de ajutoare umanitare constând în: 15 construcţii uşoare din elemente modulate pentru cazare; 3 construcţii uşoare din elemente modulate - grup sanitar, 122 de paturi, 122 saltele de pat, 122 perne, 220 pături, 244 cearşafuri de pat, 160 feţe de pernă, 82 butelii, 82 aragaze cu accesorii, două corturi", se precizează în comunicat.

Ajutoarele vor fi distribuite de comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă familiilor afectate de calamităţile naturale produse în luna iunie 2024, în judeţul Bistriţa-Năsăud, precum şi celor afectate de fenomenelor hidrometeorologice periculoase produse în perioada 30 - 31 august 2024, în judeţul Constanţa.

"Transportul va fi asigurat de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Ministerul Afacerilor Interne. Autorităţile administraţiei publice locale din comuna Comana, comuna 23 August şi comuna Amzacea vor asigura infrastructura corespunzătoare amplasării şi utilizării acestora, respectiv platformă betonată, racordare la reţeaua de alimentare cu apă şi de canalizare, racordare la reţeaua de alimentare cu energie electrică", conform comunicatului.

894.000 lei alocaţi pentru organizarea la Alba Iulia a evenimentelor dedicate Zilei Naţionale

Guvernul a alocat prin hotărâre, 894.000 de lei din Fondul de rezervă bugetară pentru judeţul Alba şi pentru municipiul Alba Iulia în vederea organizării manifestărilor dedicate Zilei Naţionale a României.

Potrivit unui comunicat al Executivului, se alocă suma de 394.000 lei pentru Consiliul Judeţean Alba şi 500.000 lei pentru municipiul Alba Iulia, pentru acoperirea cheltuielilor cu organizarea evenimentelor dedicate Zilei Naţionale a României.

Bugetul Secretariatului General al Guvernului - suplimentat cu peste 9 milioane de lei

Guvernul a aprobat suplimentarea cu peste 9 milioane de lei a bugetului Secretariatului General al Guvernului (SGG) pentru mai multe cheltuieli, inclusiv pentru statisticile realizate de INS şi contribuţia financiară la OECD.

Potrivit unui comunicat al Executivului, suma suplimentară va fi alocată din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024.

"Se suplimentează bugetul Secretariatului General al Guvernului (SGG) pentru anul 2024 cu suma totală de 9,041 milioane lei, credite bugetare, din fondul de rezervă bugetară al guvernului pe anul 2024, pentru diverse cheltuieli, inclusiv anchetele statistice realizate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Din această sumă, o parte reprezintă contribuţia financiară voluntară a României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), inclusiv plata primei tranşe pentru studiul privind încrederea în instituţiile publice din România", arată sursa citată. 

Peste 380 de milioane de lei din PNRR, pentru infrastructura IT şi promovarea cărţii de identitate electronice

Guvernul a aprobat proiectul privind digitalizarea cărţii de identitate electronice, investiţia fiind de peste 380 de milioane de lei, finanţată prin PNRR, pentru modernizarea infrastructurii IT şi promovarea utilizării cărţii de identitate electronice de către cetăţenii români.

Potrivit unui comunicat al Executivului, hotărârea de guvern în acest sens aprobă Nota de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii "D4eID - Digitalizare pentru promovarea cărţii de identitate electronice".

"Pentru modernizarea infrastructurii IT şi promovarea utilizării cărţii de identitate electronice de către cetăţenii români, Guvernul a aprobat o investiţie de peste 380 de milioane de lei finanţată prin PNRR. Vor fi dezvoltate şi puse în aplicare 11 servicii publice online, accesibile prin utilizarea cărţii de identitate electronice", arată sursa citată.

Acestea vor include infrastructură IT&C pentru dezvoltarea, furnizarea şi continuitatea sporită a serviciilor accesate prin intermediul cărţii de identitate electronice, soluţii de virtualizare pentru îmbunătăţirea disponibilităţii infrastructurii în vederea asigurării accesului la serviciile electronice şi extinderea capacităţii de backup în caz de dezastru, precizează Guvernul.

De asemenea, se va desfăşura o campanie de informare publică pentru încurajarea utilizării acesteia pe scară largă. 

Bugetul SPP - suplimentat cu 1,5 milioane de lei

Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP) va primi o alocare de 1,5 milioane lei credite de angajament, respectiv credite bugetare, din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, potrivit unei hotărâri aprobate de Guvern.

"Sumele sunt destinate pentru continuarea derulării activităţilor specifice de către SPP privind ordinea publică şi siguranţa naţională", se arată într-un comunicat al Executivului. 

Componenţa CA al Casei Unirea redusă de la 5 la 3 membri

Guvernul a decis, prin hotărâre, modificarea componenţei Consiliului de Administraţie (CA) al Societăţii Naţionale "Casa Română de Comerţ Agroalimentar UNIREA - SA", în sensul reducerii de la 5 la 3 a numărului de membri.

Potrivit unui comunicat al Executivului, măsura este necesară, pe de o parte, pentru reducerea cheltuielilor la bugetul de stat, iar pe de altă parte, pentru eficientizarea deciziei manageriale, protejând astfel interesele acţionarului majoritar.

"În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii, vor înceta toate mandatele definitive ale membrilor Consiliului de Administraţie, însă Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), în calitate de autoritate publică tutelară, va numi administratori provizorii, prin intermediul Adunării Generale a Acţionarilor, cu respectarea legislaţiei incidente privind guvernanţa corporativă", se arată în comunicat.

Bugetul MAI - suplimentat cu 8,9 milioane lei pentru plata despăgubirilor civile

Guvernul a aprobat suplimentarea cu 8,9 milioane lei a bugetului Ministerului Afacerilor Interne pentru achitarea despăgubirilor civile stabilite prin hotărâri ale instanţelor de judecată ce nu intră în categoria hotărârilor judecătoreşti.

Potrivit unui comunicat al Executivului, această sumă se alocă din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024.

"Pentru achitarea unor obligaţii de plată care nu pot fi amânate, se suplimentează bugetul Ministerului Afacerilor Interne cu 8,9 milioane lei, reprezentând credite de angajament şi credite bugetare. Aceste fonduri sunt necesare pentru achitarea de despăgubiri civile stabilite prin hotărâri ale instanţelor de judecată ce nu intră în categoria hotărârilor judecătoreşti", precizează sursa citată.

Bugetul Academiei Române - suplimentat cu aproape 24 milioane de lei pentru proiecte incluse în PNRR

Guvernul a suplimentat, joi, bugetul Academiei Române cu 23,899 milioane lei, credite bugetare, din fondul de rezervă bugetară a Guvernului pe anul 2024, pentru proiectele gestionate de instituţie în domeniul cercetării, dezvoltării şi inovării.

Potrivit unui comunicat al Executivului, proiectele sunt incluse în Componenta 9 din PNRR, care vizează reforme şi investiţii menite să consolideze mediul de afaceri din România.

"Din această sumă, 21,758 milioane lei reprezintă fonduri din împrumut rambursabil, iar 2,141 milioane lei sunt sume aferente TVA. Sumele rămase neutilizate se restituie la Fondul de rezervă până la sfârşitul anului 2024. Se asigură, astfel, îndeplinirea de către Academia Română a obligaţiilor contractuale asumate pentru implementarea acestor proiecte precum şi atingerea ţintelor şi jaloanelor din cadrul PNRR", se arată în comunicat.

La nivelul Academiei Române sunt în prezent implementate 16 proiecte, cu o valoare totală de aproximativ 104 milioane lei, finanţare din împrumut rambursabil, la care se adaugă TVA, precizează sursa citată.

Aprobarea Programului naţional de securitate a aviaţiei civile

Guvernul a aprobat Programul naţional de securitate a aviaţiei civile (PNSA), care stabileşte, printre altele, măsurile de securitate aeroportuară, cibernetică, protecţia aeronavelor, verificarea pasagerilor şi a bagajelor, securitatea mărfurilor şi a poştei, precum şi gestionarea acţiunilor de răspuns la incidente de intervenţie ilicită.

Potrivit unui comunicat al Executivului, acest nou program "reflectă cerinţele actualizate în materie de securitate aeronautică stabilite prin reglementările europene, adaptând atribuţiile şi responsabilităţile instituţiilor şi autorităţilor române pentru a corespunde noilor standarde şi extinzând măsurile de protecţie în domeniul aviaţiei civile".

"Astfel, noul PNSA va asigura aplicarea în România a tuturor standardelor europene în materie de securitate a aviaţiei civile menţionate la articolul 4 al Regulamentului (CE) nr. 300/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului privind norme comune în domeniul securităţii aviaţiei civile, precum şi a celor emise la nivelul Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale", se arată în comunicat.

PNSA stabileşte organizarea sistemului naţional de securitate a aviaţiei civile, cu definirea atribuţiilor şi responsabilităţilor fiecărei entităţi, măsuri de securitate mai stricte sau de acordare a derogărilor de la standardele de securitate aplicabile, precum şi mecanismele de cooperare şi comunicare atât cu organismele şi organizaţiile internaţionale, cu statele membre ale Uniunii Europene sau cu state terţe, dar şi cu mass-media.

De asemenea, "programul detaliază măsurile de securitate în domenii cheie precum securitatea aeroportuară, protecţia aeronavelor, verificarea pasagerilor şi bagajelor, securitatea mărfurilor şi poştei, măsurile de securitate cibernetică, precum şi gestionarea acţiunilor de răspuns la incidente de intervenţie ilicită", menţionează Executivul.

Prin noul program este instituită obligaţia pentru administratorii aerodromurilor, transportatori şi pentru alte entităţi, care aplică măsuri de securitate conform PNSA, să elaboreze şi să notifice programele proprii de securitate către Autoritatea Aeronautică Civilă Română, în vederea verificării modalităţii în care acestea îndeplinesc cerinţele prevăzute în reglementările europene specifice securităţii aviaţiei civile, precum şi în documentele emise la nivelul Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale, mai precizează Guvernul.

4,6 milioane de lei pentru expropierea imobilelor aferente variantei ocolitoare a municipiului Blaj

Guvernul a aprobat suma totală de 4,6 milioane lei, aferentă unui număr de 116 imobile reprezentând teren, în valoare totală de 180.447 mp şi o construcţie în suprafaţă de 600 mp, ca despăgubiri pentru exproprierea tuturor imobilelor care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional "Varianta ocolitoare a municipiului Blaj' din judeţul Alba.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, realizarea acestei lucrări prezintă avantaje tehnice, economice şi sociale, având un impact pozitiv asupra aşezărilor umane şi a altor obiective din vecinătatea drumului. Suma se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.

Tot joi, Executivul a aprobat suplimentarea cu 99.032 lei a sumei pentru despăgubirea justă prevăzută în HG 862/2021, suplimentare necesară pentru compensarea unor modificări apărute la 23 de imobile din coridorul de expropriere pentru Autostrada de Centură Bucureşti, rezultat al documentaţiilor cadastrale actualizate şi al unei reevaluări efectuate în august 2024.

"De asemenea, s-au identificat trei noi imobile pe raza localităţii Joiţa, cu o suprafaţă totală de 1.128 mp, care nu au fost incluse iniţial în procedura de expropriere. Pentru acestea, este necesară o alocare suplimentară de 48.839 lei. Suma totală de 99.032 lei acoperă diferenţele rezultate din noile măsurători cadastrale şi reevaluări şi este alocată din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, conform Legii bugetului de stat pentru anul 2024, capitolul "Transporturi." ", se arată într-un comunicat al Guvernului.

Printr-o altă hotărâre aprobată joi, Guvernul a decis declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes naţional "Autostrada Lugoj-Deva," aflate pe raza localităţilor Margina din judeţul Timiş şi Lăpugiu de Jos din judeţul Hunedoara.

Astfel, a fost alocată suma de aproximativ 362.000 de lei pentru despăgubirea unui număr de 198 de imobile, situate pe o suprafaţă totală de 193.368 metri pătraţi.

Suma se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.

Bugetul Sănătăţii, suplimentat cu 1,4 miliarde lei pentru materiale şi servicii cu caracter medical

Guvernul a suplimentat, joi, bugetul Ministerului Sănătăţii cu suma de 1,4 miliarde lei reprezentând credite bugetare, pentru plata integral, în luna decembrie 2024, a materialelor şi prestărilor de servicii cu caracter medical.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, măsura a fost adoptată printr-o hotărâre privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea transferurilor din bugetul de stat către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Printr-o altă hotărâre, Executivul a suplimentat bugetul Ministerului Sănătăţii cu suma de 20 milioane lei, reprezentând credite de angajament şi credite bugetare, pentru finanţarea influenţelor salariale de care beneficiază personalul încadrat în unităţile sanitare publice, inclusiv cele care au ca asociat unic unităţile administrativ-teritoriale aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate.

Bugetul ANSVSA - suplimentat cu 111,6 milioane lei pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de pestă

Guvernul a aprobat suplimentarea cu 111,6 milioane lei a bugetului Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) pentru sprijinirea fermierilor afectaţi de pesta micilor rumegătoare şi a pestei porcine.

Conform unui comunicat al Executivului, suma va fi alocată din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024.

"Executivul a aprobat suplimentarea bugetului Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor cu aproximativ 111,6 milioane lei, fonduri necesare pentru sprijinirea fermierilor afectaţi de pesta micilor rumegătoare şi a pestei porcine. Pentru prevenirea, controlul şi combaterea acestor boli la animale şi stingerea focarelor, au fost aplicate măsuri sanitar-veterinare care au adus pierderi crescătorilor de animale. Fondurile alocate astăzi vor permite despăgubirea acestor fermieri în sumă totală de peste 111 milioane de lei", mai precizează sursa citată. 

Reorganizarea Comisiei Naţionale pentru UNESCO

Guvernul a aprobat reorganizarea Comisiei Naţionale pentru UNESCO, instituţie publică cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Educaţiei, finanţată integral de la bugetul de stat, reducând numărul de membri ai Comisiei, de la 70 la 19 membri.

Potrivit unui comunicat al Executivului, măsura vizează respectarea angajamentelor internaţionale asumate prin ratificarea unor convenţii internaţionale promovate de UNESCO.

"Membrii Comisiei sunt reprezentanţi din domeniile relevante pentru UNESCO, respectiv educaţie, cultură, ştiinţe, comunicare şi informare, la propunerea Academiei Române, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Educaţiei, Ministerului Culturii, Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ministerului Mediului, Pădurilor şi Apelor, precum şi a altor instituţii ale administraţiei publice şi din societatea civilă. Aceştia vor fi numiţi prin ordin al ministrului Educaţiei şi vor activa cu titlu onorific. (...) De asemenea, se suplimentează numărul maxim de posturi aprobat pentru secretariatul Comisiei, de la 9 la 12 posturi", se arată în comunicat.

Comisia Naţională a României pentru UNESCO pune în aplicare programele UNESCO în ţară şi acordă consultanţă de specialitate privind elaborarea programului activităţilor UNESCO în România şi a contribuţiei ţării noastre la Programul de activităţi al UNESCO.

De asemenea, Comisia asigură legătura între secretariatul UNESCO şi structurile guvernamentale şi neguvernamentale naţionale şi informează Secretariatul UNESCO, forurile sale de conducere şi instituţiile acestora, precum şi instituţiile din România cu atribuţii în domeniile majore ale UNESCO asupra obiectivelor şi activităţilor naţionale din sfera de interes.

Actualizarea tarifelor acţiunilor sanitar-veterinare publice; măsuri privind intervenţiile în cazul atacurilor urşilor

Guvernul a aprobat o hotărâre care, printre altele, actualizează tarifele acţiunilor sanitar-veterinare publice, stabileşte că anumite acţiuni efectuate de medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi sunt suportate din bugetul ANSVSA, precum şi măsuri de monitorizare a intervenţiilor imediate în cazul atacurilor ursului brun.

Potrivit unui comunicat al Executivului, hotărârea aprobată în acest sens modifică şi completează Hotărârii Guvernului nr. 1156/2013 pentru aprobarea acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, a acţiunilor prevăzute în Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, precum şi a tarifelor aferente acestora.

Actul normativ pune în acord legislaţia naţională cu legislaţia recentă a Uniunii Europene, respectiv a Regulamentului (UE) 429/2016 - Legea privind sănătatea animală, şi implementează recomandările misiunilor de audit realizate de experţii DG SANTE din cadrul Comisiei Europene în acest domeniu, precizează Guvernul.

Totodată, hotărârea actualizează tarifele acţiunilor sanitar-veterinare publice, conform prevederilor din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, care stabileşte faptul că titularii contractelor, respectiv medicii veterinari de libera practică împuterniciţi, au dreptul la plata unui tarif unic care se stabileşte prin hotărâre a Guvernului.

De asemenea, actul normativ pune în aplicare prevederile art. 15 alin. (10) din O.G nr. 42/2004, care stabilesc că anumite acţiuni de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale efectuate în exploataţiile comerciale de medicii veterinari de libera practică împuterniciţi sunt suportate din bugetul Autorităţii.

Prin această hotărâre a Guvernului se pun în aplicare şi prevederile OUG nr. 81/2021 care stabilesc instituţiile responsabile în aplicarea măsurilor de monitorizare a intervenţiilor imediate în cazul atacurilor provocate de ursul brun. În acest sens, se completează programul acţiunilor sanitar-veterinare publice cu cele referitoare la imobilizarea animalelor care ameninţă viaţa sau integritatea corporală a persoanelor prin utilizarea şi administrarea substanţelor din categoria stupefiante, psihotrope, mai arată Guevrnul.

Memorandum de înţelegere privind cooperarea militară între România şi Egipt

Guvernul a aprobat semnarea Memorandumului de înţelegere privind cooperarea militară între Ministerele apărării din România şi Egipt, care stabileşte cadrul necesar pentru colaborarea militară între cele două state.

Potrivit unui comunicat al Executivului, Memorandumul de înţelegere urmăreşte consolidarea cooperării militare prin extinderea şi intensificarea relaţiilor militare comune, precum şi dezvoltarea relaţiilor existente prin schimb de informaţii, precum şi consolidarea legăturilor de cooperare şi înţelegere reciprocă.

"Domeniile vizate sunt instruirea personalului militar, medicină şi logistică, protecţia mediului înconjurător, operaţii de menţinere a păcii, planificarea apărării, educaţie, industrii de apărare, activităţi culturale şi sportive", se arată în comunicat.

Republica Arabă Egipt reprezintă unul dintre cei mai vechi şi mai importanţi parteneri ai României în rândul statelor arabe, relaţiile diplomatice dintre România şi Egipt fiind stabilite în anul 1906. România, cu rol important în procesul consolidării relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Egipt, sprijină cooperarea dintre cele două părţi, mai ales în formate precum Consiliul de Asociere UE - Egipt, precizează sursa citată, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel