Pe lângă modificările, deja anunțate de dcnews.ro, că vor fi făcute prin această Ordonanță, Guvernul pregătește și alte schimbări majore.
Ordonanța de Guvern, realizată de un expert guvernamental care a discutat cu câțiva funcționari din Ministerul sănătății, desființează instituții de pură tehnicitate: una înființată în deceniul trei al secolului trecut (INSP), pe care nici comuniștii nu au îndrăznit s-o desființeze, alta, care tocmai a fost reorganizată cu un an în urmă pentru a face față infecțiilor nosocomiale (ANCMS).
O instituție pentru toate activitățile
În plus, aceste schimbări majore duc la amestecarea într-o singură instituție de activități fără legătură între ele: promovarea sănătății, igiena apei și a mediului, cursuri pentru farmaciști, măsurarea radioactivității din alimente, indicatori de calitate ai practicii medicale din spitale și cabinete medicale, calculul costurilor în spitale, organizarea rezidențiatului.
Singura instituție rămasă neatinsă. Deocamdată
Singura instituție nespitalicească din domeniul sanitar care anu a fost introdusă în acest amestec ar fi mai Institutul de Medicină Legală. În viitor, tehnocratic, s-ar putea putea uni cu Institutul de Agronomie sau de Metalurgie, ca să facă "eficientizare", așa cum se spune în nota de fundamentare și în alte sectoare.
România nu se mai aliniază statelor civilizate
Prin Ordonanța de Guvern dispare orice echivalență cu instituții similare din UE și alte state civilizate. De exemplu, nu există țară în care să nu fie un institut de sănătate public autonom, ca structură de specialitate, România având în această zonă o veche tradiție. La fel urmează să se întâmple și cu instituția care se ocupă de calitate și acreditare, instituții similare fiind dedicate numai cu acest scop pur tehnic sunt din SUA (Joint Commission for Accreditation) până în Franța sau Australia. Același lucru se întâmplă și cu privire la calculul costurilor din spitale. Din Ungaria până în Australia sau SUA sunt instituții specializate și dedicate primordial acestui scop.
Schimbarea nu este justificată de Guvernul Cioloș, nu se spune ce anume nu a funcționat la instituțiile respective și ce se dorește să se obțină mai "eficient" decât până acum, care sunt indicatorii de performanță, ce se va îmbunătăți, aspect care ar trebui să fie menționat, dacă vorbim de o măsură tehnică.
Posibilă explicație
O posibilă explicație, spun sursele noastre, ar putea fi că instituțiile menționate, care vor dispărea, obțin venituri importante din propria activitate care rămân în conturile lor. Prin această Ordonanță de Guvern, veniturile instituțiilor vor fi preluate de bugetul se stat.