Guvernul Cioloș, născut din manifestațiile de stradă din noiembrie 2015, se va confrunta cu un prim miting contestatar, în 24 ianuarie. Consiliul Național al Societății Civile pregătește o mare mobilizare în Piața Victoriei, de la ora 11. Sindicatul Cadrelor Militare este principalul organiztor al protestului și așteaptă participări din ma imulte zone sindicale: ceferiști, mineri, cadre didactice, asociații ale revoluționarilor.
Vicepreședintele SCMD, Valeriu Pricină, a declarat pentru DCNews că sindicatul militarilor nu renunță la protest, deși ministrul Apărării, Mihnea Motoc, a dat asigurări că pensiile militarilor, polițiștilor și altor angajați din structurile militare nu vor scădea.
-Protestăm pentru respectarea legilor, actelor normative, Constituției. Am preluat obiectivele străzii: nu doreau cei care au schimbat guvernul, în noiembrie, prin manifestații de stradă, să fie respectată legea, statul de drept? Noi protestăm pentru că vedem cum guvernul Cioloș se pregătește să modifice prin ordonanțe legi organice, să încalce Constituția, deci. De fapt, vedem că procedează exact ca guvernele lui Traian Băsescu. Consultările cu partenerii sociali sunt la bășcălie, iar tentativa este de a reveni la planul B, de la Boc, în domeniul salarizării și pensiilor.
-Nu credeți în angajamentul Ministerului Apărării și a celorlalte structturi, că nu vor scădea pensiile?
-Există în proiectul respectiv o frază prin care spun că pensiile recalculate ”în jos” rămân la valoarea pe care o au înainte de recalculare. Mâine, acest guvern sau altul, pot să elimine acea frază, iar pensia este înjumătățită. Pentru că valoarea recalculată după noile norme ”tehnocrate” rămâne valoarea pensiei, restul este un ”cadou”, pe care ți-l pot retrage în orice moment. Dar, atenție, nu este vorba despre pensii, ci despre principii: să se respecte legile, să fie făcută dreptate și pentru profesori sau alți salariați, să fie despărțite apele, între pensionari și asistați social. Ieșim din solidaritate cu toți cei care negociază acum cu guvernul, avem o listă comună de revendicări cu toate organizațiile care fac parte din Consiliul Societății Civile.
-Ce înseamnă despărțirea apelor, între pensionari și asistați?
-Înseamnă să renunțăm la minciuna regimului Băsescu, care a băgat în sistemul public de pensii oameni care nu au contribuit la acest sistem. Oamenii care primeau ajutor social, așa numita pensie minimă, sau persoanele cu nevoi speciale. Asistența socială trebuie suportată de stat, prin ministerele de resort, nu de fondul de pensii. Au crescut artificial, cu peste 1 milion de oameni, numărul pensionarilor și apoi au început să țipe că se prăbușește Fondul de pensii. Asta au făcut băsiștii. Ieșim în stradă fiindcă vedem că asta fac și tehnocrații.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News