Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre promisiunile guvernanților privind pensiile românilor, dar a atras atenția și asupra mișcării făcute de guvern în plin haos.
„Eu nu am văzut ca pensionarii să se revolte atunci când guvernul Orban, în decembrie 2019, a promis că din 2020 va majora pensiile cu 40%. Noi spuneam că nu se poate și că nu va fi posibil. Ni s-a răspuns că se vor majora pensiile, că era trecut în programul de guvernare al Partidului Național Liberal. S-au majorat cu 14% până la urmă, în septembrie 2020.
În alegerile care au urmat la finalul anului, diferența dintre PSD și PNL era extrem de mică, nesemnificativă. Atunci am discutat și am spus că pensionarii n-au fost deranjați că pensiile nu s-au mărit cu 40%. De ce credeți că, acum, pensionarii vor fi deranjați că li s-a promis din nou că li se majorează pensiile și pensiile nu vor fi majorate?”, a spus analistul politic Bogdn Chirieac, în emisiunea lui Lili Ruse de la România TV.
„Pentru că prețurile au explodat, sunt mult mai mari decât în momentul în care faceți dumneavoastră referire și urmează urgia la iarnă”, a replicat jurnalista.
„Așa este. După mine, urgia a venit deja. 10 lei litrul de benzină, majorări cu 300% la alimentele de bază... Iarăși, nu am văzut pe nimeni nervos. Ba, mai mult, în toată această nebunie a venit guvernul, prin ministrul Muncii, și a transmis că salariile la stat vor fi majorate cu 25%. La stat, da? Adică privaților le-ai băgat taxe și impozite suplimentare, ai majorat TVA-ul la construcții de la 5% la 19% - deci iei de la privați care și așa aveau salariul cu 40% mai mic decât la stat și majorezi la stat.
Nu spun că e bine sau că e rău, dar asta face guvernul în partea respectivă. Câtă vreme nu va exista niciun fel de societate civilă autentică, astfel de decizii vor fi luate și nu vor avea niciun fel de consecințe din partea societății. Acesta este adevărul”, a conchis analistul politic.
Ministerul Muncii propune următoarele majorări salariale, prezentate printr-un document oficial remis redacției noastre.
1. Majorări salariale acordate prin modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.130/2021:
- acordarea, începând cu luna august 2022, a unei pătrimi din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021, tuturor categoriilor de personal bugetar, cu excepția personalului care ocupă funcții de demnitate publică și a personalului încadrat la nivelul administrației publice locale.
2. Majorări salariale acordate prin modificarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice:
- acordarea, începând cu luna august 2022, a salariilor de bază prevăzute de lege pentru anul 2022, pentru personalul din cadrul Institutului Național de Statistică precum și din cadrul direcțiilor regionale și județene de statistică,
- acordarea majorării salariului de bază de 15% pentru complexitatea muncii pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul Ministerului Culturii și Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, a personalului din cadrul instituțiilor aflate din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestora, precum și a serviciile publice deconcentrate ale acestor ministere,
- acordarea majorării salariului de bază de 15% pentru complexitatea muncii personalului din cadrul Institutului Național de Statistică precum și din cadrul direcțiilor regionale și județene de statistică.
Aceste majorări salariale se vor acorda cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin buget, pe fiecare ordonator principal de credite, mai precizează Ministerul Muncii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu