Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat achiziția de pături, saci de dormit și haine pentru rezerva națională, demarată de Executiv.
Guvernul României vrea să achiziționeze provizii pentru depozitele naționale, 300.000 de pături, 130.000 de saci de dormit și haine, care să poată fi folosite în cazul unui dezastru. Unul dintre scenariile prevăzute este cel de accident nuclear, totul în contextul războiului din Ucraina.
Analistul politic Bogdan Chirieac a atras atenția că rezervele sunt pentru un accident nuclear, eveniment diferit de atacul nuclear și că în cazul în care acesta nu se întâmplă, proviziile pot fi folosite în cazul calamităților, de exemplu, al inundațiilor.
”Eu cred că este o măsură de precauție, dar să ne înțelegem, nu este vorba despre un atac nuclear, sunt lucruri total diferite. La un atac nuclear, este bine să te ia Dumnezeu cât cade bomba, să nu rămâi să te chinui câteva luni de zile suferind de boală, de radiații și de toate lipsurile care vin după un atac nuclear. Nu pentru atac nuclear sunt luate astea, ci pentru accident nuclear. Deci vedeți bine că rușii și ucrainenii se luptă la Zaporojie, nu țin seama că e material radioactiv care poate provoca poluare, față de care Cernobîl din 1986 e o joacă de copil, e o plimbare în parc. E cea mai mare centrală nucleară din Europa, cu mult material fisionabil, iar acolo se poate întâmpla oricând un accident, ăsta este adevărul. Pentru un accident nuclear se iau aceste măsuri, care nu sunt ieftine, 80 de milioane de euro e o sumă. Și, pe lângă asta, să știți că aceste lucruri pot fi folosite și pentru alte nenorociri, cum ar fi un cutremur major în România, de pildă, care ar putea să provoace victime. Cumva e bine că lucrurile astea se află în depozitul Guvernului României. Atenție, nu e pentru atac nuclear! După atacul nuclear nu scapă nimic”, a spus analistul politic Bogdan Chirieac, în intervenția sa de la Realitatea PLUS.
Guvernul polonez a ordonat controale în adăposturile antiaeriene ale țării pentru a verifica practicabilitatea acestora și pentru a se ”pregăti pentru cel mai întunecat scenariu”, după tensiunile create de către Vladimir Putin.
Operațiunile, încredințate pompierilor, au fost planificate înaintea ultimelor bombardamente ale forțelor aeriene ruse la Kiev și alte orașe din Ucraina. Totuși, ministrul adjunct de Interne, Maciej Wasik, i-a asigurat pe cetățenii polonezi că nu există nicio amenințare iminentă.
Anterior, potrivit Europa Today, au apărut critici în ceea ce privește cantitatea și capacitatea adăposturilor, astfel, Ministerul de Interne a admis că facilitățile disponibile la începutul anului ar fi putut, în caz de nevoie, să găzduiască doar 3% din populație. În ultimele luni, Guvernul de la Varșovia s-a angajat să transforme alte locuri, precum parcări și subsoluri, în adăposturi, pentru a crește numărul de locuri disponibile.
Guvernul polonez a ordonat controale în adăposturile antiaeriene ale țării pentru a verifica practicabilitatea acestora și pentru a se ”pregăti pentru cel mai întunecat scenariu”, după tensiunile create de către Vladimir Putin. Citește continuarea AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu