Guvernul Dăncilă a trecut astăzi de votul Parlamentului.
UPDATE: Guvernul a fost învestit cu 282 de voturi "pentru" și 136 "împotrivă".
UPDATE: „Propun un pact colegilor din opoziţie: ocupaţi-vă de Dragnea, noi ne ocupăm de guvernare”, a spus în deschiderea discursului său, Varujan Vosganian.
El a continuat: „Când se investeşte un nou guvern, avem un bun prilej de meditaţie cu privire la ceea ce lăsăm în urmă, la ceea ce ne aşteaptă. În această privinţă, cred că încă nu ne-am dezbărat de aceatsă mentalitate care vede în acest ţinut o cultură cronică a sărăciei, această mentalitate care spune că românul este blestemat ca-n ţara lui să se nască şi să moară sărac e una care încă ne bântuie. Nu ştiu cine are de câştigat din inocularea unui sentiment de neputinţă”. Vezi întreaga declarație AICI.
UPDATE: Fostul președinte Traian Băsescu a ținut un discurs înainte de vot: „Care a fost costul politicilor fiscal-bugetare ale guvernului? De regulă, uită orice membru al alianței să spună. Vă reamintesc: inflație galopantă, creșterea Robor, deficit de cont curent de circa 12 miliarde euro, nu mai vorbim de faptul că guvernul nu respectă tratatul fiscal pe care parlamentul l-a ratificat.
Investițiile au fost catastrofale din punctulul de vedere al evoluției țării. Țara nu evoluează cu creșteri de salarii, ci cu creșteri de investițîi, dezvoltarea infrastructurii.
Citind programul de guvernare, va pot spune că reprezintă o mare gogoașă. Nu este realizabil. M-aș bucura dacă actualul guvern s-ar limita la a da prioritate investițiilor din bugetul de stat și din fondul de coeziune.
Aș face o referire la structura și componentă guvernului. Continuarea AICI.
UPDATE: Victor Ponta a luat cuvântul în Parlament înainte de votul pentru Guvernul Dăncilă. "După momentul de stand-up comedy (n.r. - al lui Traian Băsescu), vreau să vă mulțumesc și eu pentru faptul că participăm împreună la preluarea președinției simestriale a Guvernului de către doamna Viorica Dăncilă", a zis Victor Ponta, moment în care a fost aplaudat. Vezi AICI continuarea.
UPDATE: ”Principalul criteriu în nominalizarea dumneavoastră ca prim-ministru al României, doamnă Dăncilă, a fost interesul personal, își dorește o persoană care face tot ce primește în plic de la partid”, i-a spus Raluca Turcan premierului desemnat Viorica Dăncilă. ”Dacă sunteți o femeie demnă, ar trebui să vă rugați să nu primiți votul de învestitură astăzi”, a spus Turcan, referindu-se la declarația lui Călin Popescu Tăriceanu despre atribuțiile Vioricăi Dăncilă în funcția de premier. ”Ați fost oprită și decăzută înainte de a fi desemnată prim-ministru” i-a mai spus Turcan lui Dăncilă, îndoindu-se de autoritatea sa.
UPDATE: Guvernul României va guverna în folosul românilor, a spus Liviu Dragnea. Președintele PSD a vorbit despre adversari și propagandă. El a tras un semnat de alarmă privind investițiile: ”acest Guvern să-și facă un scop major din investiții” a afirmat Dragnea, care a mai spus că ”investițiile sunt vitale”.
El a spus despre Viorica Dăncilă că a respirat, timp de nouă ani, aerul Parlamentului European, afirmând despre politica românească faptul că are mize mici, personale.
”Astăzi unii vă laudă, alții or să vă critice, este important, dar cel mai mult contează ce veți face de mâine încolo” a spus Liviu Dragnea.
UPDATE: Viorica Dăncilă face declarații în Parlament. Promite 350 de kilometri de autostradă și un salariu minim net de 300 de euro, dar și creșterea pensiilor și eliminarea inechităților printr-o nouă lege a pensiilor. Aceasta a mai promis că nu va introduce nicio taxă nouă în România.
”Săptămâna aceasta vom renunța la Formularul 600”, a mai promis Viorica Dăncilă.
Aceasta a făcut apel să se renunțe la ”gesturile de spectacol ieftin” și să coopereze, să aibă Puterea și Opoziția un dialog civilizat și consens pentru România pe plan extern.
UPDATE: Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Justiţiei, Tudorel Toader, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.
S-au înregistrat 43 de voturi "pentru", 16 - "împotrivă" şi 4 abţineri.
UPDATE: Ministrul propus pentru Finanțe, Eugen Teodorovici, a primit 19 voturi pentru și 12 împotrivă.
UPDATE: Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. Lia Olguţa Vasilescu a fost validată cu 30 voturi pentru, 15 împotrivă şi două abţineri.
UPDATE: Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Sănătăţii, Sorina Pintea, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. S-au înregistrat 19 voturi "pentru", 5 - "împotrivă" şi 3 abţineri.
UPDATE: Ministrul propus pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. S-au înregistrat 15 voturi "pentru", 10 "împotrivă" şi două abţineri.
UPDATE: Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Cercetării şi Inovării, Nicolae Burnete, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.
Au fost înregistrate 20 voturi pentru, 11 împotrivă şi o abţinere.
UPDATE: Paul Stănescu, propus vicepremier şi ministru pentru Dezvoltare Regională şi Administraţie Publică, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.
Paul Stănescu a primit 35 de voturi "pentru" şi 8 "împotrivă".
UPDATE: Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Ministerului Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. Membrii celor două comisii au avizat propunerea de mandat pentru Deneş cu 15 voturi pentru, 5 împotrivă şi nicio abţinere.
UPDATE: Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Petru Dan Cojocaru, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate a Parlamentului. Cojocaru a fost validat cu 15 voturi pentru, 5 împotrivă şi nicio abţinere.
UPDATE: Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Culturii, George Vladimir Ivaşcu, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.
S-au înregistrat 16 voturi "pentru" şi 7 "împotrivă".
UPDATE: Viorel Ştefan, propus pentru funcţia de viceprim-ministru fără portofoliu, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.
Decizia a fost luată cu 41 de voturi "pentru" şi 16 "împotrivă".
UPDATE: Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Apărării, Mihai Fifor, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.
Decizia a fost luată cu 21 de voturi "pentru" şi 8 "împotrivă".
UPDATE: Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Turismului, Bogdan Gheorghe Trif, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. Trif a fost validat cu 38 voturi pentru şi 13 împotrivă.
UPDATE: Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Afacerilor Interne, Carmen Dan, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.
UPDATE: Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan Radu Oprea, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate a Parlamentului. Oprea a fost validat cu 32 voturi pentru, 13 împotrivă şi nicio abţinere.
UPDATE: BREAKING NEWS AUDIERE ANTON ANTON. Afirmație ULUITOARE, ciocniri PSD-USR
UPDATE: Ana Birchall a primit aviz pozitiv, 16 voturi 'pentru', 10 'împotrivă' şi o abţinere.
UPDATE: Ana Birchall este audiată acum și Ștefan Radu Oprea pentru Ministerul Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.
UPDATE: Anton Anton a primit 44 de voturi ”pentru” și 13 voturi ”împotrivă”. Și Teodor Meleșcanu a fost avizat pozitiv, cu 14 voturi ”pentru” şi 8 ”împotrivă”.
UPDATE: Victor Negrescu a primit aviz pozitiv (18 voturi ”pentru” şi 10 voturi ”împotrivă”). Audierile lui Anton Anton continuă.
UPDATE: Rovana Plumb a primit aviz pozitiv (18 voturi ”pentru”, 11 ”împotrivă”). La audieri a intrat Victor Negrescu, propus ministru delegat pentru Afaceri Europene.
UPDATE: Anton Anton a intrat la audieri.
UPDATE: 42 de voturi ”pentru”, 18 ”împotrivă” este rezultatul votului pentru Dănuț Andrușcă.
VEZI ȘI: Ministerul Economiei. Dănuț Andrușcă, audiere în Parlament. "Opriți-vă. Lăsați foaia"
UPDATE 08:43: Audierile se prelungesc. Deși trebuiau să intre la audieri la 8:30 următorii doi miniștri, primii audiați, Rovana Plumb și Dănuț Andrușcă, încă n-au ieșit din comisiile speciale.
Primul audiat este Dănuț Andrușcă, propus pentru funcția de ministru al Economiei. În același timp este audiată Rovana Plumb, ministru pentru Fonduri Europene.
Următorii audiați sunt: Anton Anton (Ministerul Energiei), Ștefan Radu Oprea (Ministerul Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat), Bogdan Trif (Ministerul Turismului), Lucian Șova (Ministerul Transporturilor), Viorel Ștefan (vicepremier), Valentin Popa (Ministerul Educației), Nicolae Burnete (Ministerul Cercetării și Inovării), Paul Stănescu (Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice), Ioana Bran (Ministerul Tineretului și Sportului), Tudorel Toader (Ministerul Justiției).
VEZI AICI LISTA COMPLETĂ A AUDIERILOR
Audierile se încheie la 13:30.
La ora 15:00, este dat votul final în Parlament, când are loc ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului.
O parte din miniștri sunt deja criticați de opinia publica, de Opoziție, dar și din PSD.
[citeste si]
Rămâneți pe DCNews pentru ultimele informații.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News