Guvernul olandez s-a prăbușit din cauza diferențelor dintre partidele din coaliție cu privire la politicile de azil.
Cele patru partide nu au reușit să găsească un acord în discuțiile de criză conduse de premierul Mark Rutte, scrie BBC.
Guvernul a fost înființat în urmă cu un an și jumătate, dar partidele sunt diametral opuse cu privire la politica de migrație de ceva timp.
Vor avea loc noi alegeri, probabil în toamnă. Biroul lui Rutte nu a confirmat încă colapsul, dar a transmis că premierul va vorbi cu jurnaliştii după ce a ţinut o şedinţă de urgenţă, vineri seară.
Partidul său conservator VVD a încercat să limiteze fluxul de solicitanți de azil, în urma unei dispute anul trecut despre centrele de migrație supraaglomerate.
Săptămâna aceasta, Rutte a încercat să execute un plan care includea o limită a numărului de rude ale refugiaților de război permis în Țările de Jos la doar 200 de persoane pe lună.
Dar partenerii de coaliție, Uniunea Creștină, un partid pro-familie, și D66, formațiune social-liberală, s-au opus ferm.
"Cele patru partide au decis că nu pot ajunge la un acord privind migrația. Prin urmare au decis să pună capăt acestui guvern", a declarat purtătorul de cuvânt al Uniunii Creștine, Tim Kuijsten.
O propunere de compromis, cunoscută sub numele de „frână de urgență”, care ar declanșa restricțiile doar în cazul unui aflux excesiv de migranți, nu a fost suficientă pentru a salva guvernul.
Rutte, în vârstă de 56 de ani, este cel mai longeviv prim-ministru al țării și se află în funcție din 2010. Actualul guvern - care a preluat mandatul în ianuarie 2022 - este a patra coaliție a sa.
El a fost sub presiune asupra politicilor de migrație din cauza ascensiunii partidelor ultra-naționaliste, cum ar fi PVV, condus de Geert Wilders.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News