Guvernul de la Londra intenţionează să elimine fumatul din Marea Britanie până în 2030, potrivit unor documente consultate de Daily Mail, relatează marţi Press Association.
Ministrul britanic al sănătăţii, Matt Hancock, va anunţa obiectivul guvernului săptămâna viitoare, când va prezenta un "plan verde" privind importanţa prevenţiei.
Fumatul rămâne principala cauză a cancerului care poate fi prevenită în Marea Britanie, în pofida înjumătăţirii numărului de fumători în rândul britanicilor în ultimii 35 de ani.
Producătorii de ţigări, mai degrabă decât furnizorii de servicii de sănătate, vor fi obligaţi să acopere costul de a ajuta oamenii să renunţe la fumat, potrivit informaţiilor divulgate de publicaţia britanică.
Ţigările de contrabandă vor fi de asemenea vizate de măsurile guvernului, iar pliante care îndeamnă fumătorii să renunţe la acest viciu vor fi plasate în pachete de ţigări comercializate în mod legal.
"Pentru 15% dintre adulţii care sunt încă fumători, fumatul este principala cauză a îmbolnăvirii şi a deceselor premature, şi o cauză majoră a inegalităţilor. De aceea guvernul doreşte să-şi ducă la bun sfârşit treaba", se arată în documentele consultate de publicaţia britanică.
Simon Clark, directorul grupului de fumători "Forest", a declarat că oamenii au dreptul să fumeze "fără a fi hărţuiţi să renunţe". "Nu este de datoria guvernului să dicteze stilul de viaţă al oamenilor", a spus el.
Circa 1,8 milioane de adulţi au renunţat la fumat în Anglia în ultimii şapte ani, potrivit noilor cifre prezentate de NHS Digital, care arată că 5,9 milioane de persoane au fumat în 2018 (14,4% din populaţie), faţă de 7,7 milioane în 2011 (19,8% din populaţie).
În Marea Britanie, 14,7% dintre adulţi fumează - în Scoţia trăind cei mai mulţi fumători (16,3%), urmată de Ţara Galilor ( 15,9%), Irlanda de Nord (15,5%) şi în final de Anglia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu