Guvernul din Europa care intenţionează să desfiinţeze biroul special de luptă împotriva corupţiei / Update

Foto cu caracter ilustrativ: Freepik
Foto cu caracter ilustrativ: Freepik

Un nou guvern dintr-o țară din UE vrea să desființeze un birou special al procuraturii axat pe infracţiuni, inclusiv corupţie.

Update

Comisia Europeană avertizează Slovacia asupra desfiinţării biroului special de luptă împotriva corupţiei

Executivul Uniunii Europene a transmis miercuri că a cerut Slovaciei să nu avanseze cu amendamentele la codul penal şi să nu desfiinţeze biroul special de luptă împotriva corupţiei, adăugând că este nevoie de o analiză atentă, informează Reuters şi DPA.

Știrea inițială

Noul guvern al Slovaciei condus de politicianul veteran Robert Fico a aprobat miercuri un plan de a desfiinţa un birou special al procuraturii axat pe infracţiuni, inclusiv corupţie, stârnind criticile opoziţiei, relatează Reuters.

Preşedinta Zuzana Caputova a criticat planul ca fiind un 'pas înapoi' şi care va fi urmărit îndeaproape la Bruxelles pentru eventuale prejudicii aduse statului de drept - o problemă ce le-a pus pe unele state vecine, cum ar fi Polonia şi Ungaria, în dispută cu Uniunea Europeană. Procuratura specială funcţionează din 2004.

Ea s-a concentrat pe zeci de cazuri de corupţie în poliţie, justiţie şi politică începând din 2021 în timp ce se afla sub conducerea lui Daniel Lipsic, care a servit ca ministru de interne într-un guvern ce a preluat puterea de la Fico între 2010 şi 2012. Potrivit propunerii de pe site-ul guvernului, cabinetul lui Fico intenţionează să închidă această unitate, USP, într-un proces legislativ rapid care ar putea fi finalizat în câteva săptămâni.

Cazurile în derulare ar fi transferate către alte parchete. 'Activităţile Biroului Procurorului Special din ultimii ani au stârnit un răspuns public fără precedent şi sunt adesea percepute de o parte a publicului profesionist ca fiind politice şi arbitrare', se arată într-un document însoţitor.

Fico, forţat să demisioneze în urma unor proteste în masă în 2018 după uciderea unui jurnalist care investiga corupţia, spune de mult timp că USP acţionează politic, împotriva partidului său SMER, şi a vorbit în favoarea demiterii lui Lipsic. USP a coordonat de asemenea ancheta asupra crimei.

Printre cazurile administrate de USP se numără cel al guvernatorului băncii centrale şi fost ministru de finanţe al SMER Peter Kazimir, care a fost judecat pentru presupusă luare de mită, acuzaţie pe care el o neagă. În timp ce era în opoziţie, Fico însuşi s-a confruntat cu acuzaţii, abandonate ulterior, că a folosit informaţii de la poliţie şi autorităţile fiscale pentru a discredita rivali politici. El a spus atunci că era o răzbunare politică.

De când a câştigat alegerile din 30 septembrie, el a declarat în repetate rânduri că va acţiona într-un mod acceptabil pentru Comisia Europeană pentru a evita riscul ca ţara sa să piardă accesul la fondurile UE - evitând sancţiunile cu care s-au confruntat Ungaria şi Polonia din cauza deteriorării statului de drept. Principalul partid de opoziţie, Slovacia Progresivă - care nu a fost în guvernul anterior - a declarat că 'respinge cu fermitate' propunerea.

'Ne vom opune ferm - în parlament, în spaţiul public, în Uniunea Europeană', a declarat şeful partidului, Michal Simecka, conform unui comunicat. În urma victoriei electorale din 2020 a partidelor care au promis eliminarea corupţiei, un număr de cazuri au fost deschise împotriva unor lideri din mediul de afaceri, a unor membri ai sistemului judiciar şi a unor ofiţeri de poliţie. Potrivit media slovace, 40 de persoane au fost condamnate în urma verificării şi alte 130 sunt anchetate sau judecate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel