Expertiza tehnocraților din Guvern se reflectă, în Sănătate, printr-o manevră de centralizare tip Cozmâncă. Guvernul vrea să desființeze, prin comasare, institute care funcționau din 1923 și agenții abia reformate în 2008. Miza pe care o intuim: plasarea clientelie în noile posturi de conducere din instituția-mamut care va fi înființată în 2016.
Informația din mediul politic, publicată ieri, potrivit căreia se recentralizează rezidențiatul, a fost confirmată de surse din sistemul sanitar. Aceasta a fost luată peste capul ministrului (în MS nu s-a discutat măsura la nivelul structurilor de conducere, ci s-a primit proiectul de Ordonanță de la Guvern).
Miza: defrișarea directorilor, pentru a putea planta noi oameni în posturi
Dar, asta nu e totul, vorba reclamelor de teleshopping. Miza centralizării rezidențiatului este desființarea Institutului de Sănătate Publică, fondat în 1923 cu sprijinul Fundației Rockfeller. Altă structură care dispare este Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate, realizată cu fonduri europene și sprijin de la BM, în 2008-2010. Mai multe instituții din Sănătate sunt contopitre într-o instituție mamut, căreia i se mai alocă 55 de posturi, pe lângă cele rezultate din comasare. Evident, un post este de președinte și două de vicepreședinți, cu salariu de ministru.
Manevra, principala sursă de haos în administrație
Manevra a fost practicată de partide: când se schimba puterea politică, pentru a scchimba directorii numiți prin concurs sau funcționarii publici, erau recombinate agenții și departamente din diferite ministere, astfel încât să rezulte structuri noi, care să primească noii șefi, puși de noul partid ajuns la guvernare.
Procesul este costisitor, atât prin cheltuielile de organizare (sedii, formularistică, ștampile, firme noi, dotări de infrastructură administrativă), cât mai ales prin costurile indirecte: sistemul stă blocat luni de zile, până la reașezarea noilor instituții, iar reformele sunt luate permanent de la zero, astfel încât nu se poate evalua performanța schimbării precedente. Principala sursă de haos în administrația publică a fost tocmai schimbarea instituțională frecventă, făcută pentru a putea schimba ”șefii lor cu șefii noștri”.
Instituția mamut proiectată de tehnocrați (Centrul Național de formare, pregătire profesională a personalului din sistemul medical, evaluare, strategii și sănătate publică) vine în coliziune și cu proiectul de lege al liberalilor, căruia îi ia în mare parte obiectul muncii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu