Guvernul federal din SUA, la un pas de închidere, după ce Congresul nu a putut ajunge la un acord de finanțare

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Aripa dură a republicanilor, apropiaţi ai lui Donald Trump, a respins un proiect de lege propus chiar de liderul lor, considerat drept ultima şansă pentru finanţarea temporară a guvernului. Agenţiile federale se vor închide parţial începând de duminică, iar miza cea mai importantă este susţinerea militară a Ucrainei.

Dacă cele două Camere nu vor ajunge la un acord, guvernul va fi închis pentru prima dată după 2019, scenariu care ar veni cu întreruperea unei ample serii de servicii federale, inclusiv a aşa numitelor food stamps, ajutoare pentru săraci, ca şi a plăţilor cuvenite angajaţilor federali şi militarilor activi.

În ultimele zile, Camera Reprezenţilor s-a concentrat asupra adoptării de legi de finanţare pe termen lung, fără un impact imediat însă asupra evitării închiderii guvernului. În vreme ce naţiunea este ameninţată de consecinţele unei închideri a guvernului, Camera Reprezentanţilor a dedicat, de pildă, timp adoptării unui amendament care cere tăierea salariului secretarului apărării, Lloyd Austin la un dolar şi nici aşa congresswoman Marjorie Taylor Greene, care a propus amendamentul şi care este o apropiată aliată a lui Donald Trump în facţiunea dreptei dure al Partidului Republican, a spus că nu va vota legea privind cheltuielile bugetare ale apărării, căreia i-a fost ataşat propriul său amendament.

"Asta înseamnă că ne-am trădat soldaţii"

Preşedintele Biden a vorbit despre consecinţele închiderii guvernului pentru armata americană.

"Trupele noastre merită mult mai mult. Dacă Camera Reprezentanţilor eşuează să-şi îndeplinească cea mai de bază funcţie a sa, asta înseamnă că ne-am trădat soldaţii. Ei vor servi ţara în întreaga lume în continuare, apărând securitatea ţării noastre, dar nu vor fi plătiţi. Cu cât mai mult va rămâne guvernul închis, cu atât le va fi mai greu familiilor militare să îşi plătească facturile. Nu poţi juca politici în vreme ce trupele noastre îşi servesc ţara", a mai spus președintele amrican.

Între timp, fostul preşedinte Trump le cere celor din Camera Reprezentanţilor, conservatorii duri, să forţeze închiderea guvernului dacă nu obţin tot ce vor în negocierile pentru bugetul pe anul 2024. Una dintre cererile extremei republicane este tăierea finanţării Ucrainei în lupta sa împotriva invaziei ruseşti. Iar una dintre vocile cu cea mai puternică opoziţie faţă de continuarea asistenţei de securitate pentru Ucraina este congresswoman Marjorie Taylor Greene, care mai mult pare şi portavocea mediei de stat ruseşti, răspândind absurde teorii conspiraţioniste.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel