Guvernul Franței a demisionat. Cauzele crizei politice de la Paris și o problemă spinoasă: austeritatea

La aproape două săptămâni de la publicarea cifrelor Eurostat care arătau că economia Franței a stagnat, guvernul francez condus de social-democratul Manuel Valls, care și-a preluat atribuțiile de doar patru luni, a demisionat. Este a treia remaniere guvernamentală din ultimii doi ani.

Convulsiile politice de la Paris au fost declanșate de ministrul francez al Economiei, Arnaud Montebourg, care a cerut să se pună capăt măsurilor de austeritate impuse de Germania. 

Valls  și consilierii săi au avertizat că ministrul Economiei a depășit "o linie galbenă" când l-a criticat pe președintele Franței și pe aliatul său din fruntea Executivului, notează The Guardian.

Montebourg (51 de ani) a lansat prima diatribă într-un interviu acordat Le Monde și publicat sâmbătă, pentru ca mai apoi să continue ofensiva în cadrul unui eveniment al social-democraților. "Germania este prinsă in capcana politicii austerității pe care a impus-o întregii Europe", a declarat el pentru Le Monde. "Vreau să vorbesc despre dreapta germană, care o susține pe (cancelarul) Angela Merkel (...) Franța este o țară liberă care nu ar trebuie să se alinieze la obsesiile dreptei germane", a spus el, solicitând "o rezistență justă și sănătoasă".

Lui Montenbourg i s-a alăturat ministrul Educației, Benoit Hamon, care luni a respins acuzațiile privind lipsa de loialitate. Un al treilea ministru, Aurelie Filipetti, a fost pe punctul de a-și pierde slujba după ce le-a urat "o zi bună" pe Twitter celor doi colegi dizidenți.

Relațiile Franța - Germania, în prag de explozie

 

Conform unui răspuns al Palatului Élysée remis Bloomberg, Hollande i-a cerut lui Valls să propună o echipă ministerială "în conformitate cu planurile lui pentru țară".

Căderea guvernului Valls subliniază presiunea enormă de pe umerii lui Hollande, care încearcă să revitalizeze economia într-un moment în care susținerea sa în rândul francezilor a atins un nou record negativ, ajungând la 17%.

Economia franceză, a doua ca mărime din zona euro, a stagnat în ultimele două trimestre, în timp ce rata șomajului a crescut în luna iulie.

"Hollande a luat această decizie spectaculoasă din două motive", spune pentru Bloomberg Bruno Cautres, analist politic al Cevipof, un institut din Paris. Intenționează "să-și afirme autoritatea - oricine îl va sfida va fi înlăturat - și pentru a trasa o linie clară a politicii sale economice de reducere a cheltuielilor și concentrarea pe competitivitate", a explicat Cautres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel