Guvernul francez condus de Michel Barnier, dezvăluit oficial după săptămâni de întârzieri

Agerpres
Agerpres

Noul guvern francez, condus de premierul Michel Barnier, a fost anunțat sâmbătă seara, după săptămâni de amânări. Componența executivului cuprinde 39 de miniștri, iar principala sa prioritate va fi adoptarea bugetului, relatează AFP.

Jean-Noël Barrot (MoDem, centru), în vârstă de 41 de ani, care a deţinut funcţia de ministru al afacerilor europene în guvernul precedent, a fost numit sâmbătă şef al diplomaţiei franceze, potrivit Agerpres.

Sebastien Lecornu, fidel susţinător al preşedintelui Emmanuel Macron, a rămas în funcţia de ministru al apărării.

Aceste două funcţii aparţin a ceea ce se numeşte în mod tradiţional "domeniul rezervat" şefului statului, asupra căruia acesta are un cuvânt de spus.

Culoarea echipei lui Barnier se înclină clar către dreapta, familia politică din care provine şi şeful guvernului. Singura figură de stânga este noul ministru al justiţiei, Didier Migaud, un fost socialist retras din politica activă şi necunoscut publicului larg.

Conservatorul radical Bruno Retaileau a fost numit în fruntea Ministerului de Interne.

Figură a dreptei liberal-conservatoare inflexibile, Bruno Retailleau, în vârstă 63 de ani, preia un minister cheie cu care intenţionează să pună în aplicare tripticul său preferat: "ordine", "autoritate" şi "fermitate".

Deputata Anne Genetet, cunoscută până acum pentru activitatea ei în domeniul apărării şi diplomaţiei, a fost propulsată în fruntea Ministerului Educaţiei Naţionale.

Pentru cea mai expusă poziţie din guvern, într-un moment în care Franţa este vizată de o procedură europeană pentru deficit excesiv, Michel Barnier a ales un duo necunoscut publicului larg: Antoine Armand pentru economie, finanţe şi industrie pe de o parte şi Mathieu Lefevre, pe de altă parte, pentru buget.

Stânga a promis deja o moţiune de cenzură împotriva noului executiv. "Barnier nu are niciun viitor", a declarat sâmbătă liderul stângii radicale Jean-Luc Mélenchon, chiar înainte de anunţarea noului guvern.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel