Guvernul francez priveşte "destul de favorabil" propusul acord de fuziune dintre Fiat şi Renault, a afirmat luni un purtător de cuvânt al Executivului de la Paris, Sibeth Ndiaye, transmit DPA şi Reuters.
"Este un proiect la care ne uităm destul de favorabil", a declarat Ndiaye, la postul de televiziune BFM. "Desigur, va trebui să analizăm condiţiile conform cărora se va realiza tranzacţia. Este o discuţie pe care o vom purta cu Renault în calitate de acţionar", a explicat oficialul francez, adăugând că este bine pentru Europa în ansamblu să aibă "giganţi" europeni industriali.
Guvernul francez este cel mai mare acţionar al Renault, cu o participaţie de 15%.
Luni dimineaţă, acţiunile Fiat şi Renault înregistrau creşteri semnificative, analiştii salutând propusa fuziune dintre cei doi producători auto.
La Bursa de la Milano, acţiunile Fiat au urcat cu aproximativ 19%, în timp ce la Bursa de la Paris titlurile Renault înregistrau un avans de 16%.
Producătorul auto italo-american Fiat Chrysler Automobiles (FCA) propune o fuziune pe bază de schimb de acţiuni cu Renault, care va crea al treilea lider global, după Volkswagen şi Toyota.
Piaţa de bază a Renault este Europa, dar are o prezenţă bună şi în Asia, prin alianţa cu producătorii auto niponi Nissan şi Mitsubishi, în timp ce FCA are o prezenţă puternică în America de Nord şi America Latină. Printre brandurile FCA se află Alfa Romeo, Jeep şi Maserati.
Dacă sunt luaţi în considerare şi Nissan şi Mitsubishi, grupul format în urma fuziunii dintre FCA şi Renault ar fi cel mai mare producător auto din lume, cu vânzări anuale de peste 15 milioane de vehicule. Fuziunea nu va avea ca rezultat închiderea unor fabrici şi va genera economii anuale de aproximativ cinci miliarde de euro (5,6 miliarde de dolari), pe lângă cele rezultate din actuala alianţă Renault-Nissan-Mitsubishi, a precizat FCA.
Consiliul de Administraţie al Renault va discuta oferta luni dimineaţă şi va emite apoi un comunicat, a anunţat producătorul auto francez.
Ar putea dura mai mult de un an până când Fiat Chrysler şi Renault vor finaliza propusa fuziune, se arată într-o scrisoare a şefului producătorului auto italo-american, Mike Manley, adresată angajaţilor şi consultată de Reuters.
"Dacă fuziunea va avea loc, crearea unei noi companii va avea nevoie de mai mult de un an", a declarat Mike Manley.
Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la grupul francez. Alianţa Renault-Nissan a fost extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi.
Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.
Vezi și: Fiat Chrysler negociază o alianţă cu Renault
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu