Guvernul Franței, condus de Michel Barnier, demis printr-o moțiune de cenzură – un eveniment istoric pentru politica franceză

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Guvernul Franței, condus de Michel Barnier, demis printr-o moțiune de cenzură. 

Citește și: Parchetul General, declarații referitoare la sesizări adresate PÎCCJ în legătură cu modul de desfășurare a procesului electoral

UPDATE: Trei surse citate de Reuters au declarat că președintele Emmanuel Macron dorește să numească rapid un nou prim-ministru, iar una dintre acestea a precizat că acesta vizează finalizarea numirii înaintea ceremoniei de redeschidere a Catedralei Notre-Dame, programată sâmbătă.

În loc să numească imediat un nou prim-ministru, Macron ar putea cere actualului guvern să rămână în funcție într-un regim interimar, până când găsește un lider capabil să atragă suficient sprijin transpartinic pentru a trece legislația.

Un guvern interimar ar avea două opțiuni:

  • Propunerea unei legislații de urgență pentru a extinde prevederile bugetare din 2024 și în anul următor.
  • Utilizarea unor puteri speciale pentru a adopta bugetul din 2025 prin decret – o mișcare controversată din punct de vedere juridic și cu costuri politice mari.

Potrivit Reuters, există riscul ca opoziția să respingă succesiv numirea mai multor prim-miniștri. Rivalii săi politici susțin că singura soluție semnificativă pentru a pune capăt crizei prelungite este demisia președintelui Macron, deși acesta nu a arătat până acum nicio intenție de a face acest lucru.

Știrea inițială: 

Adunarea Națională a Franței a adoptat o moțiune de cenzură împotriva guvernului condus de Michel Barnier, marcând prima dată din 1962 când un astfel de vot duce la căderea unui executiv francez. Moțiunea a fost susținută de 331 de deputați, depășind pragul de 288 necesar din totalul de 575 de parlamentari în funcție.

Guvernul Barnier a decis să își angajeze responsabilitatea asupra proiectului legii bugetului asigurărilor sociale pentru anul 2025, folosind articolul 49, aliniatul 3 din Constituție. Acest mecanism controversat permite adoptarea unui proiect de lege fără dezbatere parlamentară, însă cu riscul introducerii unei moțiuni de cenzură. Decizia guvernului de a utiliza această procedură pentru a 113-a oară a stârnit reacții vehemente în rândul opoziției.

Moțiunea de cenzură a fost introdusă de alianța de stânga Noul Front Popular (NFP), care deține 193 de mandate. Voturile decisive au venit din partea Reunirii Naționale (RN, dreapta populistă/extremă) și a aliaților acesteia, care dețin 142 de mandate. În contrast, majoritatea de centru și centru-dreapta pe care se baza guvernul avea 212 deputați, insuficient pentru a respinge moțiunea.

„Acest vot nu este doar despre buget, ci despre direcția pe care guvernul Barnier o propune pentru Franța. Este un semnal clar că parlamentarii nu mai susțin politicile actuale”, a declarat un lider al NFP.

Michel Barnier, premierul demis, urmează să își înainteze oficial demisia președintelui Emmanuel Macron, care se întoarce dintr-o vizită oficială în Arabia Saudită. Potrivit unor surse citate de BFMTV, președintele Macron intenționează să numească un nou prim-ministru în decurs de 24 de ore.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel