Publicitate
Guvernul a aprobat un proiect de Lege privind măsurile pentru combaterea întârzierii în executarea obligaţiilor de plată a unor sume de bani rezultând din contracte încheiate între profesionişti şi între aceştia şi autorităţi contractante, inițiat de Ministerul Justiției.
Transpunând în dreptul intern Directiva 2011/7/ a Uniunii Europene, adoptată în 16 februarie 2011, proiectul de lege pune la îndemâna operatorilor economici instrumente eficiente care să asigure efectuarea la timp a plăţilor: un cuantum superior al dobânzii; termene de plată scurte, o listă a clauzelor abuzive şi a criteriilor ce pot conduce la identificarea clauzelor abuzive în raport cu creditorul obligaţiei de plată a preţului, implicarea organizaţiilor guvernamentale în acţiunile de promovare a drepturilor creditorilor, inclusiv prin acordarea dreptului de a introduce acţiuni în justiţie pentru apărarea drepturilor şi intereselor legitime ale membrilor lor, în special acţiuni în anularea clauzelor abuzive şi în constatarea practicilor abuzive, informează Mediafax.
Dată de intrare în vigoare este 16 martie 2013, care reprezintă de fapt data limită pentru transpunerea acestei directive europene.
Directiva şi, prin urmare, norma de implementare, se aplică atât raporturilor între operatorii economici, cât şi raporturilor dintre aceştia şi autorităţile publice (autorităţi contractante, în sensul legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice).
Proiectul de lege aprobat de Guvern prevede termene maximale de plată, contractuale şi legale.
Astfel, în raporturile între profesionişti, termenul contractual este de maxim 60 de zile, iar termenul legal este de 30 de zile de la data primirii facturii sau a oricărei alte cereri echivalente de plată; data recepţiei bunurilor sau prestării serviciilor, dacă data primirii facturii ori a unei cereri echivalente este incertă; data finalizării procedurii de recepţie/verificare.
"Prin aplicarea normei europene se introduce un regim mai sever al obligaţiilor autorităţilor publice, scopul fiind cel de a crea mecanisme suficient de persuasive pentru ca autorităţile publice să execute în termen cât mai scurt obligaţia de plată a preţului bunurilor/prestaţiilor. Astfel, în raporturile între profesionişti şi autorităţi publice termenul contractual este de maxim 30 de zile. În mod excepţional, părţile pot stipula un termen de plată de maxim 60 de zile calendaristice, dacă acesta este obiectiv justificat. Termenul legal de plată este de 30 de zile de la data primirii facturii sau a oricărei alte cereri echivalente de plată; de la data recepţiei bunurilor sau prestării serviciilor, dacă data primirii facturii este incertă; de la data finalizării procedurii de recepţie/verificare", explică Ministerul Justiţiei, care a anunţat, marţi, adoptarea Legii.
Proiectul iniţiat de MJ prevede o normă derogatorie pentru entităţile publice care furnizează servicii medicale, în cazul cărora termenul legal este de 60 de zile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu