Guvernul impune suprataxe în domeniul energiei electrice și a gazelor naturale

1
1
Alegeri prezidentiale 2024

În încercarea de a păstra deficitului bugetar în limitele convenite cu FMI, 

Într-un proiect de ordonanță, Guvernul susține ca operatorii economici care desfășoară atât activități de extracție, cât și activități de vânzare a gazelor naturale extrase din România, să fie obligați la calcularea, declararea și plata taxei asupra veniturilor suplimentare. Astfel, Guvernul dorește suprataxarea cu 60% a veniturilor suplimentare, pe fondul dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale. Pe segmentul upstream al investițiilor de dezvoltare și extindere a zăcămintelor existente, suprataxarea va fi de 30%.

Suprataxa reprezintă cheltuială deductibilă la stabilirea profitului impozabil și venit la bugetul de stat. În acest sens, venitul suplimentar va fi calculat având în vedere prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru consumatorii casnici și cei noncasnici din anul 2012, ajustat cu ratele inflației în anii următori.

În plus, Guvernul va impune firmelor cu activități de extracție/exploatare și comercializare a resurselor naturale, altele decât gazele naturale, o taxă specială de 0,5%. Taxa va fi  aplicată la veniturile luate în calcul la stabilirea cifrei de afaceri, taxă valabilă pentru intervalul februarie 2013-decembrie 2014. Cota face parte din soluțiile adoptate de Guvern pentru păstrarea deficitului bugetar în limitele convenite cu FMI, dar și pentru că sistemul de redevențe și tarife urmează să fie revizuit abia în perioada 2014-2015.

O altă taxă pe care Guvernul o va institui este taxa "pe monopolul natural" din sectorul energiei electrice și a gazului metan. Astfel, operatorii de transport și distribuție, vor plăti și această taxă impusă începând cu luna februarie 2013. Taxa va fi calculată pe fiecare MWh pentru care se facturează serviciile de transport și distribuție la energie electrică și gaze naturale. Adică se va cere 0,45 lei/Mwh în cazul cantității transportate către sistemele de distribuție, 1,25 lei/Mwh în cazul cantității distribuite și de 1,7 lei/Mwh în cazul cantității transportate numai prin sistemul de transport.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel