Guvernul înființează o nouă autoritate de stat. 300 de posturi, plus demnitarii

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Executivul a adoptat Ordonanța de Urgență pentru crearea unei noi autorități de stat.

Executivul a adoptat, vineri, Ordonanța de Urgență pentru crearea Agenției Naționale de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier şi al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon, precum și pentru revizuirea și completarea unor reglementări din domeniul resurselor minerale, petrolului și depozitării geologice a dioxidului de carbon.

Prin acest act normativ, se instituie Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier şi al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon (ANRMPSG). Instituția va fi un organ specializat al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, finanțată în totalitate din venituri proprii, aflată sub autoritatea Guvernului și coordonarea prim-ministrului, prin intermediul Cancelariei prim-ministrului. Aceasta este creată prin reorganizarea și transformarea Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), care va fi desființată, a precizat Executivul.

Aceasta va opera ca o entitate de reglementare, finanțată complet din surse proprii. Personalul ANRMPSG va fi transferat de la ANRM, cu un plafon maxim de 300 de angajați, exclusiv demnitari.

ANRMPSG va avea diverse scopuri principale

ANRMPSG va avea diverse scopuri principale, printre care se numără dezvoltarea și organizarea Fondului Geologic Național și a Fondului Național de Resurse și Rezerve; exploatarea și gestionarea eficientă a rezervelor de resurse minerale și de petrol, în conformitate cu strategiile de domeniu, și diminuarea impactului asupra mediului. Totodată, va fi responsabilă de identificarea de noi utilizări pentru rețelele naționale de transport al petrolului și de valorificarea golurilor miniere.

Se va urmări încurajarea unei piețe interne europene pentru valorificarea resurselor minerale, petrolului și gazelor naturale care să fie sigură, competitivă și ecologic durabilă. Obiectivul este să se asigure deschiderea acestei piețe în beneficiul tuturor consumatorilor și furnizorilor din Uniunea Europeană, precum și să se garanteze condiții adecvate pentru exploatarea sustenabilă a resurselor, ținând cont de obiectivele pe termen lung și conformându-se directivelor UE în acest domeniu.

ANRMPSG administrează resursele petroliere, resursele minerale și fondul geologic național, toate acestea fiind proprietate publică a statului, conform Legii petrolului nr. 238/2004, cu modificările și completările ulterioare, și Legii minelor nr. 85/2003, cu modificările și completările ulterioare. Printre responsabilitățile sale se numără și activitățile de creare și promovare de proiecte de acte normative, norme, instrucțiuni și proceduri, în conformitate cu legislația referitoare la stocarea geologică a dioxidului de carbon.

De asemenea, se actualizează și regimul juridic al licențelor de exploatare, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel