Guvernul italian vrea să impună amenzi de până la 100.000 de euro pentru folosirea cuvintelor în limba engleză

Limba italiană trebuie să fie obligatorie în documentele oficiale din administraţia publică din Italia.

Guvernul Meloni lucrează la un proiect de lege care să impună transmiterea comunicatelor din administraţia publică în limba italiană, dar şi obligaţia de a folosi instrumente de traducere sau interpreţi pentru orice eveniment sau conferinţă care are loc în ţară.

De asemenea, proiectul mai prevede interzicerea utilizării acronimelor sau numelor străine pentru rolurile în companii, cu excepţia cazului în care acestea pot fi traduse, utilizarea limbii italiene în contractele de muncă, iar în şcoli şi universităţi, cursurile într-o limbă străină sunt tolerate doar dacă sunt justificate de prezenţa studenţilor străini.

Proiectul de lege, semnat de Fabio Rampelli, deputat FDI şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, subliniază că, conform ultimelor estimări, din 2000 până astăzi, numărul cuvintelor englezeşti folosite a crescut cu 773%: aproape 9.000 de anglicisme sunt prezente astăzi în Dicţionarul Treccani, din aproximativ 800.000 de cuvinte în limba italiană, care consideră că "nu mai este permisă folosirea termenilor străini a căror corespondenţă italiană există şi este pe deplin exhaustivă".

"Încălcarea obligaţiilor", se arată în proiectul de lege, "presupune aplicarea unei sancţiuni administrative, constând în plata unei sume de la 5.000 la 100.000 de euro". Textul, alcătuit din 8 articole şi prezentat pe 23 decembrie, conţine "dispoziţiile pentru protecţia şi promovarea limbii italiene". Pe lângă diferitele obligaţii specifice "în vederea apărării naţionalităţii şi apărării identităţii", legea instituie Comitetul pentru protecţia, promovarea şi valorificarea limbii italiene.

"Credeam că am văzut deja multe propuneri neconcludente şi la limita ridicolului din partea acestei majorităţi, dar proiectul de lege special al vicepreşedintelui Camerei Rampelli le bate pe toate. Membrul formaţiunii Fraţii Italiei aduce o cruciadă împotriva "limbilor străine" în Parlament, prevăzând pedepse de la 5.000 la 100.000 de euro pentru oricine încalcă limba italiană. Păcat că Guvernul său este cel care a înfiinţat Ministerul "Made in Italy".

Îl va denunţa Rampelli pe colegul său de partid, Urso, care conduce un astfel de minister? Pe scurt, acelaşi guvern din care face parte este responsabil pentru "poluarea limbii italiene", denunţată în raportul legii sale, au declarat exponenţii Mişcării 5 Stele (M5S) în Comisia de cultură din Camera Deputaţilor şi din Senat.

Propunerea de lege a FDI a fost respinsă cu fermitate şi de Accademia della Crusca, pentru care "propunerea de a sancţiona prin lege folosirea cuvintelor străine, completată cu amendă, de parcă ai fi trecut cu semafor roşu, riscă să fie în van şi să marginalizeze munca pe care noi, ca şi Crusca, o desfăşurăm de ani de zile pentru a apăra limba italiană de excesele celei mai grosolane xenofilii, din păcate foarte frecventă", a afirmat profesorul Claudio Marazzini, preşedintele Accademeia della Crusca, care a adăugat: "Excesul de sancţiuni expus în proiectul de lege riscă să ridiculizeze toţi iubitorii de limba italiană", scrie Ilsole24ore, conform Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel